Daliji Orešković i Startu pregovori očito idu loše: sad im je propala i suradnja sa strankom Pametno

Prvo su se razišli s Možemo, sad s Pametno, a očito je došlo i do ozbiljnog šuma između Bojana Glavaševića i Orešković

ZADNJA IZMJENA: ožu 4, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

Nakon neuspjeha pregovora o suradnji s ljudima koji su kasnije osnovali stranku Možemo, Start Dalije Orešković nije dogovorio ni suradnju sa strankom Pametno. Kako doznajemo, pregovori o zajedničkom nastupu na europskim izborima definitivno su propali nakon jučer održanog sastanka vrha dviju stranaka.

Naime, u Startu suradnju sa strankom čija je centrala u Splitu, unatoč dosta povoljnoj anketi za zajedničku listu o kojoj smo pisali prošli tjedan, nisu ni zamislili kao koaliciju, već je vodstvu Pametnog ponuđeno da imaju svoje kandidate na listi – Starta.

Nitko u EP?

Izlazak na europske izbore bez svog imena stranci koja postoji od 2015. godine nije ni na kraj pameti, tako da je ovaj ne baš širokogrudni prijedlog – odbijen i po svemu sudeći će po birače i Start i stranka Marijane Puljak ići samostalno.

Trenutni samostalni rejtinzi te dvije stranke vrte se oko pet, odnosno dva posto, što u niti jednom slučaju ne bi bilo dovoljno za mandat u Europskom parlamentu. Ovdje, međutim, treba napomenuti da se rejting Starta počeo mjeriti tek u veljači i još je teško reći je li trend popularnosti te stranke u odnosu na tih pet posto rastući ili padajući.

Veći problem

Nešto drugo je, međutim, potencijalno veći problem od trenutnog rejtinga i europskih izbora. Naime, Daliji Orešković i Startu pregovaranje o suradnji očito ide dosta teško. Prvo su se razišli s Možemo, sad s Pametno, a očito je došlo i do ozbiljnog šuma u suradnji između nezavisnog saborskog zasupnika Bojana Glavaševića i Dalije Orešković koji su se povezivali još od prošle jeseni, otkad je Glavašević napustio SDP.

Posljednje izjave i Glavaševića i Orešković bile su vrlo slične – o tome da “kako trenutno stvari stoje”, Glavašević neće biti kandidat na europskim izborima.

Start je trebao imati prvu priliku za testiranje svoje političke snage među biračima sljedeće nedjelje, 10. ožujka, na izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, no unatoč najavama o izlasku na te izbore i buđenju nade devastiranoj Lici, stranka im nije bila registrirana na vrijeme pa nisu mogli predati valjanu kandidacijsku listu.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program