Politika & Kriminal

Dan nakon Hedlovog teksta o prijavi navodne korupcije, na Trgovački sud u Osijeku stigla inspekcija

Informacija je Telegramu službeno potvrđena iz Ministarstva pravosuđa

Ekspresno, dan nakon Telegramovog teksta o sucu Trgovačkog suda u Osijeku, Borisu Vukoviću, koji je predsjednicu tog suda Mirjanu Baran prijavio za nepravilnosti i koruptivna postupanja, u Osijek je stigla inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave. Tu vijest prvo smo saznali neslužbeno, a jučer poslijepodne nam je potvrđena i iz spomenutog ministarstva.

”Ministarstvo pravosuđa i uprave u veljači je izvršilo osam posrednih inspekcijskih nadzora trgovačkih sudova u dijelu koji se odnosi na dodjelu stečajnih predmeta u rad sucima u 2020. godini i predmeta u kojima je tijekom 2020. godine izvršen odabir stečajnih upravitelja od strane sudaca”, stoji u odgovoru iz Ministarstva.

U nastavku potvrđuju kako inspekcijski nadzor u Trgovačkom sudu u Osijeku upravo traje: ”Temeljem obavljenog posrednog nadzora, određeno je provođenje izvanrednog neposrednog inspekcijskog nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanjem poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Osijeku. Navedeni nadzor je u tijeku”.

U Osijek stigle dvije inspekcije

Tako su u Osijeku u razmaku od samo nekoliko dana stigle dvije inspekcije iz istog ministarstva: prva na Županijski sud u Osijeku vezano uz navode Zdravka Mamića o korumpiranosti tamošnjih sudaca; u srijedu i inspekcija koja bi trebala provjeriti navode suca Vukovića iz prijave na 30-ak stranica kojom teško tereti aktualnu predsjednicu Trgovačkog suda. Svoju prijavu Vuković je potkrijepio s više od 300 stranica dokaza.

Kao što smo pisali, u prijavi je naveo kako sutkinja Vuković predmete u rad ne dodjeljuje automatski, nasumično, već to čini ručno, pa čak dodjeljuje predmete i samoj sebi. Neslužbeno saznajemo da ni nakon dva dana boravka u Osijeku inspekcija Ministarstva pravosuđa nije razgovarala s prijaviteljem, sucem Borisom Vukovićem.

Predsjednica suda, tvrde izvori Telegrama, osigurava ketering za inspekciju, koja je, uglavnom, prva dva dana provela s njom, u njenom uredu. – Kakva je to ravnopravnost u postupku ako se s jednom – i to prijavljenom stranom – pravosudna inspekcija druži i kontaktira je, a prijavitelja nepravilnosti ništa ni ne pitaju? – pita se naš izvor.

Reakcija prijavom na prijavu

Nezavisna saborska zastupnika Karolina Vidović Krišto u srijedu se na svom Facebook profilu obratila priopćenjem u kojem, ne spominjući ime suca Vukovića, kaže kako se ”sudac jednog Trgovačkog suda, ne mogavši više trpjeti kršenje zakona, pogodovanja i otvorenih koruptivnih radnji na štetu hrvatskog pravosuđa (novci hrvatskih građana), dokumentirano prijavio te radnje nadležnim tijelima”.

Vuković je, kao što smo pisali, prijavu poslao Ministarstvu pravosuđa i uprave, državnom sudbenom vijeću, Visokom trgovačkom sudu i saborskom Odboru za pravosuđe. Odmah nakon te prijave, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, Mirjana Baran, prijavila je suca Vukovića Sudačkom vijeću Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske tvrdeći kako je ”svojim postupanjem suprotno etičkim načelima te standardima profesionalne i opće kulture, narušio dostojanstvo i čast sudačkog poziva kao i ugled Trgovačkog suda u Osijeku, te je narušio međuljudske odnose”. ‘

‘Unatoč nedvojbeno jasnim zakonskim odredbama koje obvezuju nadležne institucije na djelovanje, te istovremeno na zaštitu prijavitelja, državne institucije ponovno su u potpunosti zakazale”, napisala je na svom Facebook profilu Vidović Krišto. Objavila je kako priopćenje šalje Državnom sudbenom vijeću, Visokom trgovačkom sudu i Ministarstvu pravosuđa ”sa zahtjevom za žurnim postupanjem u svezi sumnji u dramatične koruptivne radnje u pravosudno sustavu”. No, kao što smo rekli, samo dan nakon Telegramovog teksta, inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave stigla je na Trgovački sud u Osijeku.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu