Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dan u Hrvatskom saboru: Jandroković pokušao diskretno reći Bulju da mu je otkopčan šlic, ovaj napravio show

U planu je 40 pitanja za premijera i ministre

FOTO: YouTube/Screenshot

Danas je u Saboru aktualno prijepodne. Trebalo se održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna, ali je odgođeno zbog premijera koji je imao koronavirus.

Na današnjem aktualnom prijepodnevu bit će postavljeno 40 pitanja. Zaiskrilo je i prije početka rasprave. Povredu poslovnika je tražio Miro Bulj, rekavši da je povrijeđen članak 238.

“Ovdje se jedino trebalo raspravljati o krađi i pljački, neviđenoj. O ostavci Vlade i samoraspuštanju Sabora jer je narod izgubio nadu”, počeo je. Jandroković mu je dao opomenu rekavši da to nije povreda poslovnika te da on drži politički govor. Bulj je kazao da je došao iz Sinja na sjednicu i zatražio da “do kraja kaže što ima”. Dobio je na to i drugu opomenu.

Dvije opomene odmah u startu i za Krišto

Sljedeća je povredu Poslovnika tražila Karolina Vidović Krišto. Ona je rekla da je povrijeđen članak 7. te da je 7. prosinca prošle godine poslala dopis s navodnim dokazima da je Žamboki krivotvorio svoj životopis uz pomoć Vlade. “Niste reagirali i dopustili ste da upravlja upravnim vijećem HERE i da se tako iz Ine opljačka milijarda”, počela je.

Dodala je kako je Jandroković osobno odgovoran za pljačku u Ini jer nije tu točku uvrstio na dnevni red i jer je štitio Žambokija. Uz poruku da govori besmislice, Jandroković joj je izrekao prvu opomenu.

Onda se pozvala na Poslovnik kako bi obrazložila to što govori i ponovila isto. Dobila je drugu opomenu. “Ako ne sjednete, dobit ćete i treću”, rekao joj je Jandroković. Krišto nije sjela nego je rekla isto, dobila je treću opomenu i oduzeto joj je pravo govora do kraja sjednice.

Bulju otkopčan šlic, Jandroković mu probao reći

“Završit ćete kao Vaš idol Sanader jer kršite Zakon, ovo nije Sjeverna Koreja već Hrvatska”, rekla je Krišto Jandrokoviću dok je on pojašnjavao Bauku zašto joj je dao tri opomene. Na to ju je Jandroković izbacio iz Sabornice i čestitao joj jer je iznijela svoj politički stav i jer će završiti u medijima.

Javio se na to i Bulj, koji je štitio Krišto, pa je i on dobio treću opomenu i zabranu govora do kraja sjednice. Bulju je tada Jandroković pokušao nešto natuknuti, a uskoro se ispostavilo da mu je htio reći kako mu je otvoren šlic : “Rekao bih vam još nešto, ali ne mogu javno”, prvo je pokušao šef Sabora.

Bulj mu je na to hrabro rekao da slobodno kaže javno, na to što je ovaj odgovorio: “To Vama baš ne bi bilo zgodno.” Bulj je bio zbunjen pa ga je Jandroković pozvao k sebi za govornicu, valjda da mu prišapne malu neugodnost. No, Bulju se to nije svidjelo. Jandroković je potom odustao da mu sugerirao da pita suradnike ili da, ako ne želi, može poslije vidjeti o čemu se radi.

‘Ne zovemo šefa policije, ministra, šeficu Uskoka…’

Tek nakon toga su uslijedila pitanja u aktualnom prijepodnevu. Zastupnica Jeckov je postavila prvo pitanje ministru Filipoviću a onda je Hajdaš Dončić imao pitanje za premijera. Pitao ga je, uz konstataciju da on “uvijek zna sve o svemu”, zašto se uvijek netko tko je član HDZ-a nađe “s prstima u kriminalu”. Plenković mu je prvo čestitao na svim postignućima u stranci, SDP-u i podsjetio na izbacivanje Gotovca iz stranke.

“Borba protiv korupcije podrazumijeva slobodan, samostalan, neovisan rad policije, Uskoka i DORH-a. Kada ta borba dođe do bilo koje osobe, bez obzira na to je li ona član neke stranke, nema razlike”, rekao je pa dodao da je “u naše vrijeme” borba protiv korupcije horizontalna.

“Ne zovemo šefa policije, ministra, šeficu Uskoka da pitamo što se dogodilo s izvidima pa da javimo da pusti nekoga našeg, kao što ste vi vjerojatno učinili”, kazao je.

Plenković kaže da on ne bi privatizirao Inu

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) premijera je pitao zašto je, i na temelju kojih procjena Vlada donijela odluku o zatvaranju sisačke rafinerije, je li se vodila najboljim interesima Hrvatske? Tko se sjetio da se ide u privatizaciju Ine, uzvratio mu je Plenković, podsjetivši Vidovića da je bio ministar u vladi Ivice Račana koja je to odlučila.

„Da sam bio premijer 2003. ili 2008. nikad ne bih takvu gigantsku kompaniju (privatizirao)“, istaknuo je, navodeći kako su 2016., kad je njegova vlada preuzela vlast, već napravljene studije o isplativosti. Taj je proces otišao tako daleko što odlukama Račanove, što Sanaderove vlade, nikakve strateške odluke mene i moje Vlade nema, nije bilo, poručio je.

Plenković je podsjetio i da je Hrvatska, prije nešto više od godinu dana mađarskoj strani ponudila „pravu, ozbiljnu cijenu za ono što je bila stvarana vrijednost Molova udjela u Ini“, ali da oni na to nisu pristali. “Kao premijer ne mogu reći ‘dat ću što kod god treba, dat ću pet milijardi eura“, jer ću završiti u zatvoru”, kazao je.

Bauk kaže da je otkrio Plenkovićev obrazac

Na upit Zvonimira Troskota (Most) što će učiniti da građane zaštiti od energetskog uhljebarija, kakav je prisutan u HERA-i i sebe samog premijer je uzvratio podsjećanjem na Troskotovu izjavu da je najopasniji čovjek u Hrvatskoj te nabrojio postignuća u mandatu svoje Vlade, od rasta zaposlenosti, investicijskog rejtinga, rasta prosječen plaće, mirovina… Samog Troskota, ali ni druge oporbene zastupnike takav odgovor nije zadovoljio, pa su premijera prozvali da drži političke govore i „bezobrazno“ izbjegava odgovor.

Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je kako postoji obrazac po kojem premijer odgovara. „Vidi tko će mu sljedeći doći postaviti pitanje, ode na Google, vidi što je taj zastupnik ranije govorio i onda u tom smjeru priča. Predlažem da onda ubuduće na to mjesto dođe Google, a neka premijer u Vladi obavlja svoj težak i odgovoran posao”, kazao je Bauk.

„Ono što sam čuo na francuskom se kaže “L’etat c’est moi.”, što na vašem materinjem jeziku znači: “Država, to sam ja”, rekao je Troskot. “Niste odgovorili na pitanje kako ćete zaštititi naše građane od uhljebarija zvanog HERA”, kazao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više