Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dan žalosti zbog ubojstva dvojice vojnika u Sarajevu, a ovo je šest najgorih terorističkih napada u BiH

Ubojica je navodno ratovao u Sirijim čin je okvalificiran kao terorizam

Mevlid Jasarevic (23), stands at an intersection holding an AK-47, after opening fire upon the United States Embassy in Sarajevo, on October 28, 2011. Police acted swiftly and after attempting an arrest, exchanged fire with Jasarevic. The attacker was wounded by Bosnian police, arrested and taken to hospital. His condition is unknown at the moment. AFP PHOTO ELVIS BARUKCIC / AFP / ELVIS BARUKCIC
FOTO: AFP

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo je danas Dan žalosti zbog ubojstva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH. Građani BiH u šoku su nakon strašnog napada u sarajevskom naselju Rajlovac kada je 34 -godišnji Enes Omeragić u srijedu navečer ubio vojnike Armina Salkića i Nedeljka Radića, dok je lakše povrijeđen vojnik Dževad Ljukovac. Omeragić se potom raznio. Ovaj čin Tužiteljstvo BiH je okvalificiralo kao terorizam.

Nekoliko ljudi na informativnom razgovoru

Istražitelji rade na slučaju ovog stravičnog zločina, a najviši dužnosnici BiH najavljuju beskompromisnu borbu protiv terorista. Građani BiH također su najavili da neće ustuknuti pred terorom. Kako doznaje Dnevni Avaz, nekoliko osoba je već bilo na informativnom razgovoru.

Ubojica Enes Omeragić
Ubojica Enes Omeragić Foto: Klix.ba Klix.ba

Pušten Omeragićev zet koji je boravio u Siriji

SIPA je ispitala Muhameda Mecu zbog mogućnosti da je na određeni način utjecao na Enesa Omeragića. Kako doznaje Klix.ba pored pripadnika SIPA-e, na ispitivanju su bili i tužitelji Tužiteljstva BiH, a Meco je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

Meco je, kako je objavila Federalna televizija, 2013. boravio u Siriji. Također, 2008. je proveo tri mjeseca u pritvoru ali je oslobođen. Meco je oženjen sestrom Enesa Omeragića.

BiH je nažalost imala nekoliko terorističkih napada

No, ovaj stravičan teroristički napad u Sarajevu dogodio se u ozračju niza terorističkih napada u Parizu kada je ubijeno 129 osoba.

No, ovaj napad nije čiju pozadinu čine vjersko-ideološke pobude, nažalost nije prvo u BiH, a strahuje se ni posljednje takvo krvoproliće u Bosni i Hercegovi, javljaju Nezavisne novine.

1. Mostar 1997. godine

Jedan od najtežih napada u postratnoj BiH dogodio se u rujnu 1997. godine u Mostaru kada je aktivirana auto- bomba. Tada je ozlijeđeno 29 osoba među kojima i trojica policajaca. Bomba je eksplodirala ispred zgrade Policijske uprave Mostar u Splitskoj ulici. Oštećeno je 120 stanova i više od 100 automobila. Istraga je utvrdila da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze sa Al Kaidom. Ahmed Zuhair je kasnije uhapšen u Јemenu i prebačen u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

2. Konjic, 2002. godine

Stravičan pokolj dogodio se u selu Kostajnici kod Konjica, 2002. godine, kada je Muamer Topalović na Badnje veče upao u kuću obitelji Anđelić i ubio oca, majku i kćerku, a sina teško ranio. Topalović je tokom sudskog procesa priznao da je ubojstvo počinio iz vjerskog fanatizma, za što je osuđen na 35 godina zatvora.

Bosnian investigators are seen while processing crime scene in Sarajevo's Northern suburb of Rajlovac late on November 18, 2015, after an attack by an armed suspect. Two soldiers from the Bosnian army were shot dead when the gunman used an automatic weapon to shoot a betting shop near army barracks. The gunman also shot at a bus when fleeing the area, injuring an additional three people. AFP PHOTO/ ELVIS BARUKCIC / AFP / ELVIS BARUKCIC
Očevid na mjestu napada AFP

3. Vitez, 2008. godine

Krajem 2008., dogodilo se novo krvoproliće, kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu. Ubijena jedna osoba, povrijeđeno šest, od kojih jedna teže. Iste godine, u Sarajevu i Bugojnu uhapšena je grupa Rijada Rustempašića, kojoj se sudi za pripremanje terorističkih napada na objekte Vlade RS, Katoličke crkve, jedinica EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koje su upućene u Irak.

4. Bugojno, 2010. godine

Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u lipnju 2010. godine, u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u zrak policijsku stanicu. Poginuo je policajac, dok je šest osoba povrijeđeno. Akteri ovog napada su uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević.

Mevlid Jasarevic (23), stands at an intersection holding an AK-47, after opening fire upon the United States Embassy in Sarajevo, on October 28, 2011. Police acted swiftly and after attempting an arrest, exchanged fire with Jasarevic. The attacker was wounded by Bosnian police, arrested and taken to hospital. His condition is unknown at the moment. AFP PHOTO ELVIS BARUKCIC / AFP / ELVIS BARUKCIC
Mevlid Jašarević iz automatske puške pucao je po Ambasadi SAD-u u Sarajevu AFP

5. Sarajevo, 2011. godine

Sarajevo je u listopadu 2011. godine potresao teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD, prilikom čega je ranio jednog policajca. Agonija ispred američke ambasade trajala je oko pola sata, a napadač je savladan brzom akcijom specijalaca kada je pogođen u nogu. Jašarević je bio pripadnik vehabijskog pokreta. Osuđen je na 15 godina zatvora.

Bosnian police secure the perimeter around the police station in the town of Zvornik, in the Serb-run part of Bosnia, Republika Srpska, late on April 27, 2015. One policeman was killed and two others were wounded in the eastern Bosnian town of Zvornik when a man opened fire on a police station shouting "Allah Akbar", officials said. The gunman was also killed in the exchange of fire, a police spokeswoman Aleksandra Simojlovic told reporters, calling it a "terrorist" attack. AFP PHOTO / STR / AFP / -
Teroristički napad u Zvorniku AFP

6. Zvornik, 2015. godine

U travnju 2015. Nerdin Ibrić upao je u policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Stevu Milovanovića. Napadač je ubijen u razmjeni vatre. Susjedi su govorili da je bio povučen te da su ga zaveli simpatizeri terorista. Istraga je takođe pokazala i da se Ibrić posljednih mjeseci prije napada družio sa pripadnicima vehabijskog pokreta.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više