Politika & Kriminal

Danas je Dan sjećanja na žrtve holokausta pa je Vlada osudila i ustaški režim. Ne spominju zašto nemamo jasan zakon o ZDS

Oglasila se Vlada

Hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva, priopćeno je u srijedu iz Vlade Republike Hrvatske.

Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti, ističe se u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

‘Prisjećamo se 120 hrvatskih Pravednika među narodima’

“Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije.

Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih, jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg”, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju, dodaje se u priopćenju.

‘Prisjećamo se ustaškog logora Jasenovac’

Naglašava se kako “Hrvatska, kao zemlja koja njeguje univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo”.

“Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja”, priopćeno je iz Vlade RH.

Još uvijek nemamo jasan zakon o ustaškim simbolima

Inače, Hrvatska još uvijek nema jasan i konkretan zakon o upotrebi ustaških simbola. Prije dva dana je Jutarnji list objavio kako vladajući HDZ, na čelu s Plenkovićem, nema namjeru podržati izmjene Kaznenog zakona kojima bi se regulirala upotreba ustaškog, nacifašističkog i četničkog znakovlja u Hrvatskoj, a prema kojem bi oni koji propagiraju ove ideje bili osuđeni na zatvorske kazne.

Kako je Jutarnji pisao, u HDZ-u smatraju kako se radi o “predizbornoj akciji opozicije”, iako iza svega stoje Židovska općina Zagreb i njezin predsjednik Ognjen Kraus.

Nastavite čitati