Danas je ključan dan za formiranje nove talijanske vlade; ako ne uspiju, kliznut će prema izvanrednim izborima i recesiji

Pokret pet zvijezda i Demokratska stranka lijevog centra blizu su dogovora, ali ništa još nije gotovo

ZADNJA IZMJENA: kol 28, 2019
Foto: AFP

Srijeda je presudni dan za osjetljive pregovore o formiranju nove talijanske vlade i njihova propast u trećem najvećem gospodarstvu eurozone gurnula bi tu zemlju u prijevremene izbore.

Predsjednik Sergio Mattarella trebao bi se susresti s vođama glavnih političkih stranaka na vrhuncu “najluđe krize do sada”, kako su je nazvali talijanski mediji, nakon što se raspala vlada početkom mjeseca u vrijeme dok je parlament bio na odmoru.

Do jučer protivnici, danas suradnici

Pokret pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka lijevog centra (PD) nastoje stvoriti novu održivu koaliciju unatoč tomu što su do prije nekoliko tjedana bili ogorčeni protivnici. Nakon vratolomnih pregovora u utorak čini se da su dvije strane na korak do postizanja dogovora i trebale bi se ponovno susresti u srijedu.

Vođa pokreta Luigi Di Maio rekao je u utorak kasno navečer da dogovor, ako se postigne, još uvijek mora potvrditi online izjašnjavanjem članstvo M5S-a do kraja sljedećeg tjedna. “Samo u slučaju pozitivnog izjašnjavanja M5S će poduprijeti predloženi projekt vlade”, rekao je.

Bez skore Vlade ravno u recesiju

Vrijeme ističe za rješavanje političke krize jer je Italija pod pritiskom da idućih mjeseci odobri proračun. Ukoliko u tome ne uspije suočena je s automatskim porastom poreza na dodanu vrijednost koji bi pogodio najsiromašnije obitelji najviše i mogao bi gurnuti zaduženu zemlju u recesiju.

Sve su glavne političke stranke u srijedu pozvane na konzultacije kod Mattarelle. On je odlučan u tome da se kriza brzo riješi, no spreman je dati dodatno vrijeme strankama za finaliziranje dogovora. Talijanska burza, prema financijskim pokazateljima, čini se da ima povjerenje u postizanje dogovora.

Mogući novi izbori tek u studenom

Ukoliko PD i M5S ne uspiju stvoriti čvrstu većinu predsjednik bi mogao raspisati prijevremene izbore u studenome. Izlazak na izbore vjerojatno bi pogodovao Matteu Salviniju, vođi ultradesne Lige, koji je i izazvao krizu 8. kolovoza povlačenjem svoje stranke iz vladajuće koalicije koju je imao s M5S-om. Salvini je rekao kako se nada da Mattarella neće dozvoliti da “trgovanje još dugo traje” optužujući PD i M5S da troše vrijeme na “pregovore o ministarstvima” umjesto da rade na planu za zemlju.

Glavni spor u pregovorima PD-a i M5S-a čini se da je izbor ministarske fotelje za vođu pokreta Luigija Di Maioa koji je u dosadašnjoj vladi bio zamjenik premijera i ministar gospodarskog razvoja. Izvori u PD-u, prema talijanskim medijima, navode da Di Maio želi i u novoj vladi biti zamjenik premijera što je stranka lijevog centra do sada odbijala.

Prijepori oko Contea

Dvije strane u ponedjeljak i utorak svađale su se o tome može li dosadašnji premijer Giuseppe Conte voditi i novu vladu a PD je u prvim izjavama poručio da želi novi sastav vlade.

No, čini se da su se predomislili što je pozdravio ne samo M5S nego i američki predsjednik Donald Trump koji je entuzijastično podržao Contea na Twitteru. Conte, koji je prošle godine postao premijer kompromisom Salvinija i Di Maioa dobio je pohvale i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska za lojalnost.

Zdravka Grund
Telegram autor
1729 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program