Politika & Kriminal

Danas je umro čovjek za čiji život možda znate iz filmova; suludo hrabar tip koji je uništio nacistički nuklearni program

Joachim Roenneberg vodio je jednu od spektakularnijih sabotaža

Norvežanin Joachim Roenneberg, koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina. Roenneberg je vodio skupinu od 9 pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. veljače 1943. izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

“Roenneberg je vjerojatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora”, izjavila je norveška premijerka Erna Solberg. Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške u to je doba jedina na svijetu proizvodila veće količine teške vode.

Nakon rata bio je novinar i mirovni aktivist

U utrci s vremenom sa Saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine. Taj događaj o kojem su snimljeni filmovi “Bitka za tešku vodu” Jeana Drevillea 1947. i “Junaci Telemarka” s Kirkom Douglasom 1965. predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora.

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome što je proživio, i tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene. “Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stajalište”, rekao je 2015. Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu