Politika & Kriminal

Danas na suđenju Bandiću svjedočila važna vještakinja; potvrdila je da su se poslovi namještali za Pripuza

Opet nisu osigurani uvjeti kako bi novinari mogli prisustvovati suđenju

Ni godinu dana od izbijanja pandemije hrvatsko pravosuđe nije osiguralo normalne uvjete za održavanje sudskih rasprava s velikim brojem okrivljenika. Kada se, poput danas, na Županijskom sudu u Zagrebu koji je uz to teško stradao u potresu, pojavi više od 25 osoba u sudnici dolazi u pitanje i poštivanje epidemioloških mjera.

Iako je još prije dva mjeseca javno obećano da će se osigurati veći prostor, ali i da će se donijeti nove epidemiološke mjere za sudske rasprave – to se nije dogodilo.

Suđenje Bandiću u premaloj dvorani

Budući da još uvijek nema ni novih velikih sudnica ni novih epidemioloških mjera za suđenja, danas je, već po treći put, sa suđenja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koje se održava u jedinoj nešto većoj dvorani Županijskog suda u Zagrebu izbačena većina novinara.

Omogućeno je da suđenje prati tek jedna televizijska kamera i jedan novinar koji, međutim, nisu prije toga najavljeni kao tzv. novinarski pool.

Drugim riječima, suđenje u aferi Agram nastavljeno je bez većine novinara, iako je iskaz davala vještakinja za ekologiju koja je objašnjavala je liBandić pogodovao Petru Pripuzu i njegovoj tvrtki Ce-Za-R.

Zašto je važan iskaz ove vještakinje

Prema jednoj od točaka optužnice gradonačelnika se tereti da je 2013., umjesto Gradskoj čistoći, posao zbrinjavanja nagomilanog gradskog otpada, žurno i bez javnog natječaja, dao tvrtkama suoptuženog Pripuza.

Vještakinja za zbrinjavanje otpada Bojana Omruž Pavić potvrdila je svoje vještačenja iz istrage na kojem je utemeljena optužnica. Opisala je kako su uvjeti troškovnika, količina i vrsta otpada, kao i parametri navedeni u nejavnoom pozivu prilagođavani mogućnostima i dozvolama koje su imale tvrtke iz Pripuzove CIOS grupe.

“Društvo CE-ZA-R imalo je dozvolu za oporabu svih vrsta otpada koji se navode u prvom i drugom troškovniku, ali ne za sve količine”, kazala je.

Za novinare će uvesti video-link

Ispitivanje vještakinje nastavlja se idući tjedan. Ročište je na kojem će ponovno biti i brojni sudionici u procesu kao i brojni novinari zakazano je za ponedjeljak. I ostali nastavci suđenja u aferi Agram zakazani su ponedjeljkom sve do sredine lipnja ove godine.

Kongresnu dvoranu u zgradi Ministarstva prometa koju je Ministarstvo pravosuđa osiguralo za velike sudske postupke suci, prema dogovoru dvaju ministarstava, mogu koristiti pak samo četvrtkom i petkom.

Sa Županijskog suda u Zagrebu najavljeno je da će se ovaj problem pokušati riješiti video-linkom putem kojeg bi novinari mogli pratiti suđenja u slučaju da zbog epidemioloških mjera ne mogu biti u sudnici. Video-link za praćenje javnih sjednica već je osiguran na Vrhovnom sudu RH.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu