Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Danas počinje suđenje zarobljenom borcu iz Hrvatske. Mogao bi dobiti doživotni zatvor ili smrtnu kaznu

Prebegu i još četvorici stranih boraca suđenje počinje u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck

FOTO: Russia Today

U samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck danas počinje suđenje hrvatskom državljaninu Vjekoslavu Prebegu te još četvorici stranih državljana – Šveđaninu i trojici Britanaca – za, kako tvrde proruski separatisti, plaćeničke aktivnosti, vršenje priprema za terorizam te rušenje ustavnog poretka.

Budu li peterica zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, proglašeni krivima prijeti im doživotni zatvor, ali i smrtna kazna. Ruske snage su Hrvata, koji je u Ukrajinu otišao zbog supruge Ukrajinke i dio je tamošnje vojske od 2020., uhitile početkom svibnja kod Mariupolja.

Uz hrvatskog državljanina i četvoricu stranaca, u zarobljeništvu kod proruskih separatista bio je i još jedan Britanac, koji je u srpnju umro u pritvoru.

‘Neutemeljena i ilegalna optužnica’

Nakon što su separatisti podignuli optužnicu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro ju je osudilo poručivši da je “neutemeljena i ilegalna” te protivna međunarodnom pravu i konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima.

Stručnjaci za međunarodno pravo smatraju da ne treba puno očekivati od sudova Narodne Republike Donjeck, koja nije međunarodna priznata, ali da bi “minimum trebao postojati”.

“Bez obzira na to što oni nisu međunarodno priznati, pravila međunarodnog humanitarnog prava vrijede i za njih i oni moraju tog Hrvata tretirati u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava”, istaknuo je sinoć u Dnevniku Nove TV odvjetnik Luka Mišetić.

‘Mogućnost djelovanja je ograničena’

Odvjetnik vjeruje da će suđenje i presudu proruske snage koristiti za ratnu propagandu, kao što su koristili nedavno suđenje dvojici Britanca i Marokancu kojima su odredili smrtnu kaznu, ali ne i kada će biti izvršena.

Smatra da bi oko izricanja kazne za Hrvata veliku ulogu mogla imati pragmatičnost. “Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična kazna. Oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmjenu u budućnosti nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i presuđeni u Ukrajini”, kazao je Mišetić.

Na uhićenog Hrvata danas se osvrnuo i premijer Andrej Plenković. “Takva vrsta suđenja je apsolutno neprihvatljiva, ali on se našao u situaciji u kakvoj se našao. I dalje ćemo pratiti i boriti se za njega. Možemo slati poruke, ali on je na okupiranom području i naše margine djelovanja prema tim vlastima su ograničene”, rekao je premijer.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više