Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Barišić je na suđenju Sanaderu promijenio iskaz, evo nekih ključnih stvari o slučaju Fimi Medije

Nevenka Jurak i Branka Pavošević također su izjavile da nisu krive

16.12.2011. Remetinec,Zagreb- Bivsi predsjednik Vlade RH i Predsjednik HDZ Ivo Sanader izlazi iz pritvora u Remetincu.
Photo: Boris Scitar/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ivo Sanader danas se ponovno pojavio na sudu zbog afere Fimi Media, gdje je Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a koji je u prvom procesu teško teretio Sanadera i HDZ, danas izjavio da se ne osjeća kriv. To predstavlja veliki obrat u sudskom procesu, budući da je Barišić od početka afere Fimi medija priznavao sve optužbe.

Postavlja se pitanje hoće li Barišić potpuno povući svoj iskaz protiv bivšeg šefa i stranke, no to će se saznati u nastavku postupka krajem ovog mjeseca. Da nisu krive izjavile su danas i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije preko koje je prema USKOK-ovoj optužnici izvučeno 70 milijuna kuna iz javih tvrtki, kao i Branka Pavošević, bivša blagajnica HDZ-a koja je na prvom suđenju priznala da je knjižila novac za stranačke crne fondove.

Sanader: Optužica je konstrukcija

I sam Sanader, koji je na prvom suđenju bio proglašen krivim, te osuđen nepravomoćno na devet godina zatvora, uvjeren je da će u ponovljenom procesu pokazati nedužnost.

“Ova optužnica čista je konstrukcija, to ćemo i dokazati u nastavku sudskog procesa”, rekao je Sanader nakon prvog dijela pripremnog ročišta.

13.04.2016., Zagreb - Izricanje presude na sudjenju bivsem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima u slucaju Planinska. Sutkinja je odgodila izricanje presude do daljnjega zato jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izricanje presude. Ivo Sanader. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Dokazat ćemo da je optužnica čista konstrukcija, uvjerava Sanader PIXSELL/PIXSELL

Naime, i obrana i tužiteljstvo predali su sudu nove dokaze, zbog čega je određen dodatni rok za njihovo razmatranje. Predstavnik HDZ-a, odvjetnik Vladimir Terešak tvrdi da će se skinuti stigma s HDZ-a kao stranke koja je bila uključena u kriminal, jer je to, po njegovom mišljenju, ionako bila samo medijska konstrukcija.

Osjetljiv trenutak za HDZ

Proces protiv Sanadera u slučaju Fimi media nastavljen je u trenutku najnovije afere sa sumnjivim ugovorima Sanaderu bliskog MOL-ovog konzultanta Josipa Petrovića i Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, nedugo nakon što su Sanader i Petrović svjedočili u Londonu u arbitražnom procesu za prodaju Ine MOL-u.

Ponavljanje ovog sudskog procesa, nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu osuđujuću presudu, dolazi i u osjetljivom trenutku za HDZ, budući da i stranka, koja je ključni dio vladajuće Domoljubne koalicije, nalazi na optuženičkoj klupi zbog sumnji u primanje novca izvučenog preko Fimi medije iz javnih poduzeća između 2003. i 2009. godine.

Barišićevo priznanje više nije dokaz

No, i bez aktualnog političkog konteksta slučaj Fimi media bitan je zbog brojnih prijelomnih odluka što su ih sudovi u njegovom rasplitanju donijeli, a neke od njih postale su presedanske.

16.09.2013., Zagreb - Nastavak sudjenja u slucaju Fimi media na Zupanijskom sudu. Mladen Barisic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Mladen Barišić danas je izjavio da se ne osjeća kriv za optužbe USKOK-a PIXSELL/PIXSELL

Sada se dodatno postavlja pitanje raspleta slučaja budući da su ključni akteri promijenili svoje iskaze, a njihova priznanja bila su ključna za donošenje nepravomoćne osuđujuće presude.

Međutim, ono što su govorili tijekom prvog suđenja sada se više ne može koristiti kao dokaz, jer je u pitanju potpuno novi proces u kojem se svi dokazi moraju ponovno provoditi i vagati.

Najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici

Riječ je o najvećoj korupcijskoj aferi u domaćoj politici, budući da se sumnja da je preko Fimi medije iz javnih poduzeća na Sanaderov zahtjev izvučeno 70 milijuna kuna. Dio tog novca, nešto više od 24 milijuna kuna završilo je u HDZ-ovim tzv. crnim fondovima, a dio i kod Sanadera osobno – gotovo 15,3 milijuna kuna.

15.03.2012., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju INA MOL. Svjedoci rasprave bili su Slobodan Uzelac i Jozo Petrovic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Sanader je iznimno blizak s Josipom Petrovićem koji je trenutno usred afere s Anom Karamarko PIXSELL

Međutim, tu je presudu srušio Vrhovni sud RH uvjeren da proces nije bio sasvim utemeljen na Zakonu o kaznenom postupku jer Mladen Barišić, tadašnji šef Carinske uprave i rizničar HDZ-a čiji je iskaz bio ključan za osudu Sanadera, nije odgovarao na pitanja obrane. Ta ključna zakonska odredba, koja jamči obrani procesno pravo kontradiktornog propitkivanja svih dokaza, nije poštivana na prvom suđenju u slučaju Fimi medija, pa je presuda ukinuta.

HDZ-u novčana kazna

Njome je Barišić bio kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević bila je osuđena na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček osuđen je uvjetno. HDZ je pak dobio novčanu kaznu od pet milijuna kuna.

28.09.2015., Zagreb - Na Vrhovnom sudu pocela je javna sjednica na kojoj ce se odlucivati o zalbama Ive Sanadera i drugih osudjenika u Fimi mediji. Nevenka Jurak, Branka Pavosevic, Mariva Ivankovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Vrhovni sud RH srušio je prvostupanjsku preusudu nakon višednevne sjednice PIXSELL/PIXSELL

Sada se u mnogim sudskim procesima odvjetnici pozivaju upravo na stav Vrhovnog suda u slučaju Fimi media. Podsjećaju kako u postupku protiv bivšeg premijera nije dozvoljeno da se presuda donese na osnovu iskaza svjedoka kojeg obrana nije ispitivala, te traže poništavanje svih takvih dokaza.

Nova taktika obrane

Iako se još do nedavno vjerovalo da će Barišić ostati kod svog iskaza i na ponovljenom suđenju ponovno optužiti Sanadera, te odgovarati na pitanja kako bi očuvao vlastiti integritet, čini se da se to neće dogoditi. Naime, od ljudi bliskih Barišiću saznali smo kako je odlučio ne dozvolizi da ga se iz redova HDZ-a neosnovano optužuje za laganje o financiranju stranke kroz crne fondove. No, taktika obrane je u međuvremenu promijenjena. Bez Barišićevog priznanja, te priznanja Branke Pavošević i Nevenke Jurak USKOK će morati sudskom vijeću prezentirati druge čvrste dokaze ukoliko želi ponovno dobiti osuđujuću presudu.

29.05.2007., Zagreb - Vlada, konferencija za medije premijera dr. Ive Sanadera. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Može li se razdvojiti Sanaderova funkcija premijera od uloge šefa HDZ-a ? PIXSELL/PIXSELL

Odvjetnici HDZ-a zasigurno će nastaviti ukazivati da je Sanader naloge za izvlačenje novca preko Fimi medije davao kao predsjednik Vlade, a ne kao šef stranke. Tim više što ni zakon ne obuhvaća izrijekom predsjednika Vlade kao “službenu osobu” u smislu njegove kaznene odgovornosti.

Javne tvrtke kao bankomat

Granica Sanaderovih premijerskih ovlasti i onih što ih je imao kao predsjednik HDZ-a morat će se jasno razdvojiti i razjasniti, iako je još u prvoj presudi sutkinja Ivana Ćalić naglasila kako je kadroviranje u javnim tvrtkama u koje se dolazilo po poslušnosti i podobnosti a ne stručnosti, dovelo do izgradnje sustava u kojem se na političku korupciju nije gledalo kao na izuzetak nego na pravilo. Neke javne tvrtke bile su poput bankomata za novac za potrebe HDZ-a ali i Sanaderove ogromne privatne financijske apetite.

Sutkinja Ivana Čalić
Sutkinja Ivana Čalić upozorila je na toleranciju političke korupcije, ali neće ponovno suditi Sanaderu PIXSELL

Sada postupak protiv Sanadera i suokrivljenih vodi sutkinja Irena Kvaternik.

Odgoda presude uoči puta u London

Još se očekuje ponavljanje suđenja Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina MOL u kojima je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud RH. Taj se sud nedugo nakon ove kontroverzne odluke našao u iznimnoj aferi zbog kontakata jedne sutkinje sa Zdravkom Mamićem oko mogućeg propitkivanja ustavnosti Zakona o sportu.

Na kraju je proces protiv Sanadera spojen s onim protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kojem se zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru sudi u odsutnosti. Već više od godinu dana očekuje se odluka Vrhovnog suda RH o tome treba li Hernadiju svu sudsku dokumentaciju prevesti na mađarski jezik.

Nedavno je odgođeno izricanje presude Sanaderu u aferi Planinska, i to baš uoči njegovog svjedočenja na arbitraži u Londonu. Još se očekuju i raspleti procesa za malverzacije s cijenom struje za Dioki, TLM i mostarski Aluminij.