Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Danas smo jednu zviždačicu pokopali, a druga je prvi put istupila. Kao i Ankicu, i ovu vlast želi uništiti

Život je misteriozan svat, zna urediti da se stvari, kao po kakvom algoritmu, čudesno podudare baš na isti dan

A zastupnici su se za to vrijeme bavili novom regulacijom te zviždačke enklave poštenja, u koju se od svoje volje otisnu poneki hrabri ljudi, spremni na karijerno i financijsko samounišenje da bi popravili ovu državu

Život je misteriozan svat, zna urediti da se stvari, kao po kakvom algoritmu, čudesno podudare baš na isti dan od svih 365 dana u godini. Prije par mjeseci, pisalo se o nekoj ženi s Floride, zove se Kristen Lammert Oveida, koja je sve tri kćeri rodila 25. kolovoza. Majka ima 32 godine, a svoje je djevojčice donijela na svijet tog istog datuma 2016., 2018. i 2021. godine. Danas je kod nas bio neki takav dan.

Danas je uz pjesmu Krist na žalu kremirana Ankica Lepej. Baš danas u Saboru je održana rasprava o novom zakonu o zviždačima. A danas je pred kamere izašla još jedna zviždačica, bivša direktorica Sektora za poslovne prostore u državnoj tvrtki Državne nekretnine Maja Đerek, koja je još prije godinu i četiri mjeseca dobila otkaz jer je rogoborila protiv kriminala i korupcije u tvrtki, a onda je podnijela i kaznene prijave.

Tematski dan, nema što

Tematski dan, nema što. Jednoj smo davnašnjoj zviždačici odnijeli grobne vijence, druga se prvi put predstavila javnosti. A zastupnici su se za to vrijeme bavili novom regulacijom te zviždačke enklave poštenja, u koju se od svoje volje otisnu poneki hrabri ljudi, spremni na karijerno i financijsko samounišenje da bi popravili ovu državu. A Hrvatsku treba baš jako popravljati: prema najnovijem indeksu Transparency Internationala, po raširenosti korupcije opet smo gori od Ruande i Jordana.

Ali povijest se, nažalost, ponavlja. Istog jutra u kome se pravila zaštite zviždača kuju u Saboru, sile vlasti i moći momentalno se ujedinjuju i pucaju u glavu Maji Đerek, diplomiranoj pravnici s položenim pravosudnim ispitom. Zato je važno da novi zakon bude dobar. Da bude jako dobar, a ishod ćemo tek vidjeti.

Udri. Maljem.

Do jučer nismo znali tko je Maja Đerek, a danas je, nakon njezine pressice, iz Državnih nekretnina odmah priopćeno da se ona “želi staviti u ulogu zviždačice” kako bi sebi “priskrbila bolju poziciju u sudskim postupcima koje vodi protiv Društva”. Ocrnili su je da, evo, “vrši medijski pritisak” upravo tjedan dana prije novog ročište u njenom radnom sporu. Otfikario ju je javno ministar Darko Horvat.

Ta Maja, dakle, nije zviždačica, nego lažljivica “koja se želi staviti u ulogu zviždačice”, glumica, podvaljivačica. Opet isto kao i nekad s Ankicom Lepej i isto kao i kod svih drugih koji su se usudili stati na noge i dreknuti protiv zloupotreba i nepravde. Udri. Maljem.

Istina, u krajnje nezgodnom trenutku istupila je Maja Đerek jer se o tim istim Državnim nekretninama koje su nju šutnule na cestu piše već tjednima pod šiframa Banožić i Frka-Petešić.

Umjesto reakcija, otkaz

A ona sada potvrđuje da u toj državnoj tvrtki, koja upravlja sa skoro sedam tisuća stanova i poslovnih prostora u državnom vlasništvu, vlada princip HDZ-ovog stranačkog pogodovanja. Zato, dakako, i čelna osoba mora biti iz HDZ-a, u ovom slučaju to je Renata Sabo.

Gospođa Đerek tvrdi da se bunila i prijavljivala nadređenima da se za korištenje nekih državnih nekretnina uopće nije naplaćivalo korištenje, da se neki ugovori o zakupu uopće nisu fakturirali, da su se prostori besplatno koristili i da su se dugovanja otpisivala. Kaže da su njeni nadređeni štitili određene osobe, na primjer Jozu Brkića, brata Vase Brkića, i da se na taj način državi iz džepa izbija jako mnogo novaca.

Potvrđuje da je Frki Petešiću državni stan obnovljen prije nego što je počela kompletna obnova zgrade u Jurišićevoj, što je, uostalom, bilo jasno od početka, te da su službenice Državnih nekretnina za Banožića morale ići kupovati peglu i sobne biljke. I – opet tako poznato – umjesto reakcije na svoje prijave, na kraju Maja Đerek dobiva otkaz.

Treba nam promjena paradigme

Sada joj slijedi Golgota neutvrđenog trajanja i s vrlo upitnim rezultatom. Jer, čak i ako je sudovi na kraju zaštite, uobičajena je praksa u Hrvatskoj da se nalazi sto načina da se pravedniku život zagorča do kraja. Neke vrate na posao jer moraju, a onda oko njih podignu sanitarni kordon. Ili im ne daju ništa raditi da ih dotuku i ponize. Ankicu Lepej, na primjer, više se nitko u njeno doba nije usudio zaposliti da ga ne stigne svemoćni gnjev Franje Tuđmana.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je danas u Saboru da novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača, donosi niz poboljšanja. Fino. Ali dok se kod nas hapse obični građani jer su nešto blebnuli na račun premijera Plenkovića i dok je stranačko pogodovanje općeniti princip zapošljavanja i napredovanja svuda gdje se plaće isplaćuju od javnog novca, piši kući propalo je. Nama treba promjena paradigme da zakoni, pa sve da su i najbolji na svijetu, ne bi visili na sušilu kao poderane kuhinjske krpe.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više