Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Danas stiže 49.000 doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina. Cijepljenje kreće ovog tjedna

Nakon ove pošiljke, nove doze cjepiva za djecu stižu u ožujku

A five year old child receives the Pfizer-BioNTech Covid-19 Vaccine for kids, administered by Pharmacist Colleen Teevan at Hartford Hospital in Hartford, Connecticut on November 2, 2021. - The United States can now start giving children aged 5-11 the Pfizer-BioNtech Covid vaccine, US health authorities said Tuesday in a move hailed by President Joe Biden as a "turning point" in the fight against the pandemic. (Photo by JOSEPH PREZIOSO / AFP)
FOTO: AFP

U Hrvatsku danas stiže 49.000 doza cjepiva protiv koronavirusa za djecu u dobi od pet do jedanaest godina. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je za Dnevnik.hr kako cjepivo potom kreće u distribuciju diljem zemlje. “Cijepljenje počinje tijekom ovog tjedna. Vjerojatno u većini županija negdje oko srijede ili četvrtka”, kazala je. Djeca će se moći cijepiti na cijepnim punktovima ili kod obiteljskog liječnika ili pedijatra.

Prima se u dvije doze, s razlikom da je doza za djecu manja od one za odrasle. “Doza je tri puta manja nego za odrasle. Trideset mikrograma je doza za odrasle, a deset mikrograma za djecu”, rekla je Pavić Šimetin. Za djecu od pet do jedanaest godina odobreno je Pfizerovo cjepivo. One nešto starije, od 12 do 18, može se cijepiti Pfizerom i Modernom.

Dnevnik.hr javlja kako je dosad prvu dozu primilo 6279 djece u dobi od 12 do 14 godina te 55.486 djece u dobi od 15 do 19 godina. Kada se radi o nuspojavama, zabilježeni su crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i vrućica. Slučajevi miokarditisa su zabilježeni rjeđe nego kod tinejdžera.

Nove doze cjepiva za djecu stižu u ožujku

Liječnik s područja pedijatrijske infektologije Goran Tešović za Dnevnik.hr je govorio o cijepljenju djece. Rekao je kako savjetuje njihovo cijepljenje, posebno djece s kompleksnim kroničnim komorbiditetima. Pritom je kao primjere naveo djecu s astmom ili prekomjernom tjelesnom težinom te dodao da cjepivo ne može škoditi ni zdravoj djeci.

Govorio je i o slučajevima kada djeca obole od koronavirusa, rekavši kako je kod nekih zabilježen multisistemski inflamatorni sindrom koji je relativno rijetka komplikacija, ali je teška i može ostaviti trajne posljedice. Kod nas je, javlja Dnevnik, zabilježeno stotinjak takvih slučajeva.

“Od nje najčešće obole prethodno zdrava djeca. Prema tome, cijepljenje štiti i od te komplikacije. Ja znam da će netko reći da to nije istina jer se opisao postvakcinalni multisistemski inflamatorni sindrom. Da, ali ne kod djece. Nego kod odraslih ljudi.”, rekao je i zaključio kako ima smisla cijepiti sve te dodao da ne smijemo zaboraviti cijepiti kronično bolesne. Nakon ove pošiljke, nove doze cjepiva za djecu stižu u ožujku.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu