Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Danas summit EU-a i Kine: 'Stajalište Kine prema Rusiji bit će pitanje za milijun dolara'

Bruxelles će nastojati dobiti jamstva Pekinga da neće opskrbljivati Rusiju oružjem i pomagati joj u zaobilaženju sankcija

China's President Xi Jinping (L) and Premier Li Keqiang arrive for the closing session of the National People’s Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing on March 11, 2022. (Photo by Leo RAMIREZ / AFP)
FOTO: AFP

Čelnici EU-a i Kine sastaju se danas prvi put u dvije godine, a na tom summitu Bruxelles će nastojati dobiti jamstva Pekinga da neće opskrbljivati Rusiju oružjem te da neće pomagati Moskvi u zaobilaženju sankcije Zapada nametnutih zbog invazije na Ukrajinu.

Europski dužnosnici angažirani na pripremi summita rekli su da bi bilo kakva pomoć Rusiji naštetila međunarodnoj reputaciji Kine i ugrozila odnose s dva najveća trgovinska partnera – Europom i SAD-om.

Predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća, Ursula von der Leyen i Charles Michel, na virtualnom sastanku na vrhu razgovarat će s kineskim premijerom Li Keqiangom i potom s predsjednikom Xi Jinpingom. Stajalište Kine prema Rusiji, rekao je jedan EU dužnosnik, bit će u petak “pitanje za milijun dolara”.

Stvaranje uvjeta prihvatljivih Putinu

Četvrtina globalne trgovine Kine odnosila se prošle godine na EU i SAD, dok je trgovina s Rusijom činila svega 2,4 posto, podsjetio je drugi europski dužnosnik. “Hoćemo li produljiti taj rat ili ćemo zajedno surađivati kako bismo ga okončali? To je će biti ključno pitanje summita”, dodao je.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi ponovo je ovaj tjedan pozvao na mirovne pregovore, ističući da se moraju uzeti u obzir legitimne brige obiju strana. Wang Yiwei, stručnjak za Europu na pekinškom Sveučilištu Renmin, ocjenjuje da i EU i Kina žele kraj rata te da će Peking iskoristiti summit za razgovore kako stvoriti uvjete prihvatljive Putinu da ublaži svoje trenutno stajalište.

Istovremeno, Kinu brine što se EU povodi za SAD-om u zauzimanju tvrdolinijaških mjera i politike prema Rusiji te poziva Bruxelles da iz svojih razgovora s Kinom “isključi vanjsko miješanje”.