Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Današnja uhićenja ukratko: Tko je sve uhvaćen i zašto

U dva kraha istraživanja danas su uhićeni bivša tužiteljica, njezin suprug, Piruška Canjuga, bivši šef u Lutriji i jedan poduzetnik

16.11.2021., Zagreb - Dovodjenje Mirele Aleric Puklin na USKOK.
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

USKOK i policija su u jutrošnjoj velikoj akciji uhitili više osoba. Među njima su bivša državna odvjetnica Mirela Alerić Puklin (na naslovnoj fotografiji), njezin suprug Goran Puklin (osumnjičeni i u aferi Janaf) i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga. Kako Telegram doznaje uhićen je i nekadašnji direktor logistike u Hrvatskoj lutriji Željko Fadljević te vlasnik tvrtke Fleksbit Tomislav Gligora.

Istraživanje, koje je dovelo do ovih uhićenja, imalo je dva kraka. Prvi je obuhvaćao supružnike Puklin te je bivša tužiteljica Milera Alerić Puklin osumnjičena za davanje povjerljivih informacija iz kaznenog postupka u slučaju Agrokor jednoj od osumnjičenih u tom slučaju – Piruški Canjugi.

Drugi krak istraživanja se bavi navodnim namještanjem natječaja za informatičke sustave u Hrvatskoj lutriji. Prema za sada dostupnim informacijama, Željko Fadljević se sumnjiči da je sudjelovao u namještanju tih natječaja kako bi poslove dobivao Fleksbit – tvrtka Tomislava Gligore.

Što ih povezuje?

Zajednički nazivnik koji povezuje ova dva slučaja je poduzetnik Goran Puklin, inače osumnjičen za pomaganje bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću da sakrije novac izvučen iz te naftne kompanije zbog čega je njegova supruga dala otkaz kao županijska državna odvjetnica (do tada je radila na rješavanju afere Agrokor).

Puklin je, kako doznaje Telegram, ključna veza između dva kraka istrage. Istražitelji su, nakon što je bio osumnjičen u aferi Janaf, Puklina naknadno povezali i s tvrtkom Fleksbit, konkretno, da je tajni vlasnik u toj tvrtki te se sumnja da su on, Fadljević i Gligora zarađivali na unosnim poslovima s Hrvatskom lutrijom preko Fleksbita.

Telegram doznaje da su istražitelji, tijekom praćenja Puklina i tajnog snimanja njegovih razgovora u sklopu afere Janaf, došli do informacija koje su rezultirale današnjim uhićenjima. Temeljem tih informacija zaključili su da je on jedan od tajnih vlasnika Fleksbita. Od rujna prošle godine kada je finaliziran dio operacije Janaf, Puklinovi kontakti dalje su detaljno analizirani. Nakon što je povezan s Fleksbitom pojavile su se naznake i da je sudjelovao u namještanju natječaja s Hrvatskom lutrijom upravo za tu tvrtku.

Prvi krak istrage

Kako smo već pisali i prvi krak istrage, onaj o davanju povjerljivih informacija u aferi Agrokor, je nastavak kriminalističkog istraživanja vezanog za novac za koji se vjeruje da je Dragan Kovačević izvukao iz Janafa preko poslova s raznim firmama, te kasnije pokušao sakriti njegovo porijeklo.

Nakon jutrošnjih uhićenja oglasio se i sam Kovačević koji tvrdi da nema veze s novcem pronađenim kod Puklina. To je uostalom govorio i sam Puklin nakon prijave. Kovačević pojašnjava da je njihova jedina veza to što jedna njegova firma ima sjedište u istoj zgradi u kojoj stanuje obitelj Puklin.

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, je ustvrdio kako ona ne poznaje bračni par Puklin te da su uhićenja pokušaj sakrivanja DORH-ove blamaže u slučaju Agrokor, a isto misli i bivši šef koncerna i Canjugin suoptuženik Ivica Todorić. Obojica ističu DORH-ov današnje povlačenje optužnice na doradu u tom slučaju.

Drugi krak istrage

Što se tiče drugog kraka istrage i navodnog namještanja natječaja u Hrvatskoj lutriji, prema za sada dostupnim informacijama sumnja se da je Fadljević sudjelovao u namještanju natječaja za informatičke sustave u Hrvatskoj lutriji, a poslove je dobivao Gligorin Fleksbit. U nastavku kriminalističkog istraživanja pojavit će se informacija i da je Fadljević, uz Puklina, tajni suvlasnik Fleksbita.

Prema za sada raspoloživim informacijama od početka 2018. Fleksbit je s Hrvatskom lutrijom sklopio cijeli niz unosnih ugovora, a za dio njih, onih koji su realizirani do kraja 2019. u iznosu od oko 8,3 milijuna kuna, sada se sumnja da su namješteni. Istražitelji tvrde da su Fadljević, Puklin i Gligora namještali javne natječaje za IT usluge koje je naručivala Hrvatska lutrija. Doznajemo neslužbeno da je modus bio takav da se raspišu uvjeti koje je mogao zadovoljiti samo Fleksbit.

Tako su u uvjetima natječaja, prema sumnjama istražitelja, propisivali da ponuditelj mora imati stručnjake baš onih profila kakve je imao Fleksbit. Tako se nitko drugi nije mogao javiti na natječaje.

Što kaže policija?

Nakon uhićenja oglasili su se i policija i USKOK. Iz policije su potvrdili kako je jutrošnja akcija realizirana iz saznanja proizašlih iz ranije dovršenih kriminalističkih istraživanja (iz rujna prošle godine i travnja ove godine). Spomenuli su da je uhićeno više osoba, ali nisu otkrili koliko.

“Današnjim, novim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi na području PU zagrebačke bit će obuhvaćeno više osoba – od čega je jedna osoba tada obnašala dužnost u tijelu kaznenog progona – a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i korupcije”, priopćila je policija dodavši kako će danas provoditi i dokazne radnje.

Isto je priopćio i USKOK. “Navedene radnje se provode u Zagrebu i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarska kaznena djela”, izvijestili su i naglasili kako u istrazi surađuju i sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. Istaknuli su da će odluku o daljnjem postupanju donijeti nakon ispitivanja osumnjičenika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više