Današnjim izborom kardinala, papa je uzdrmao Vatikan i još jednom potvrdio da želi promijeniti Crkvu

Papa Franjo imenovao je niz kardinala iz siromašnih zemalja

ZADNJA IZMJENA: stu. 19, 2016
Foto: AFP

Papa Franjo još jednom je pokazao svoju sklonost prema autsajderima, ovaj put pretvarajući neke od njih u insajdere, započinje svoj tekst o najnovijem papinom potezu CNN.

Papa je u subotu imenovao hrpu novih kardinala, i na taj način polako, ali sigurno mijenja strukturu onih koji će jednoga dana birati sljedećeg papu.

Otpočetka mandata imenovao četvrtinu kardinala

Mnogi od novih kardinala dolaze iz zemalja koje su daleko od Rima; trojica iz Afrike, dvoje iz Azije, jedan iz Oceanije, te jedan s Bliskog istoka. Svi oni predstavljaju područja na kojima je katoličko stanovništvo u manjini. Isto tako, neke velike gradove , u kojima su obično bili kardinali, kao što je Los Angeles i Philadelphia, papa je ovaj put zaobišao.

Neke stvari se još uvijek neće promijeniti. Europa će i dalje ostati dominantna po broju kardinala, a prosječna dob kardinala i dalje će biti dosta visoka, 83 godine. No, u 3 i pol godine mandata papa Franje, papa je imenovao gotovo četvrtinu kardinala. Još uvijek je u kardinalskom zboru najviše onih koji su imenovani tijekom papinstva Ivana Pavla II.

U prvom planu nadbiskupi siromašnih zemalja

Papa je pri izboru novih kardinala vodio računa da ispunjavaju i jedan drugi kriterij, a to je da su uključeni u svakodnevnu borbu sa siromaštvom, nasiljem i vjerskim sukobima. Velika je stvar što se papa po prvi put odlučio na kardinala iz Srednjoafričke Republike, jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Radi se o Dieudonneu Nzapalaingi, koji je sa svojih 49 godina ujedno i najmlađi član kardinalskog zbora.

Nzapalainga je poznat po svojim naporima da smiri sukobe između muslimanskih i kršćanskih paravojnih postrojbi koji se sukobljavaju u Srednjoafričkoj Republici oko dijamanata i mineralnih resursa. U Bangladešu, nadbiskup Dake Patrick D’Rozario vodi malu katoličku populaciju koju čini oko 350 tisuća ljudi u većinom muslimanskoj zemlji sa 153 milijuna stanovnika. Nadbiskup Rozario tijekom terorističkog napada koji je pogodio Daku bio je na prvoj liniji fronta. Papa Franjo planira posjetiti Bangladeš u 2017.

Imenovanje kao poruka da misli na Siriju

Papa Franjo današnjim imenovanjima pokazao je da su mu misli u ratom razrušenoj Siriji, kardinalom je imenovao Maria Zenarija, koji je rodom Talijan , ali je apostolski nuncij u Siriji. Papa kaže da tim imenovanjem pokazuje svoju blizinu u “voljenoj i mučeničkoj Siriji.” Državi Papui Novoj Gvineji u Oceaniji prijete klimatske promjene, a novoizabrani kardinal John Ribat gorljivi je zagovornik smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

Sjedinjene Države imaju tri nova kardinala, ali čak i oni, moglo bi se reći, dolaze iz periferije. Papa je tako, na opće iznenađenje, kardinalom Newarka u New Jerseyu imenovao monsinjora Josepha W. Tobina iz Indianapolisa. To je prvi put da je New Jersey dobio kardinala.

Odmak od dosadašnjeg načina izbora

Papa je iznenadio još 2014. kada je nadbiskupom imenovao Blasea Cupicha, a godinu nakon imenovao ga je i posebnim delegatom Biskupske sinode o obitelji. Cupich je sudjelovao na progresivnom kampu o razvedenim i preudanim katolicima i daljnje otvaranje prema homoseksualnim, biseksualnim i transrodnim zajednicama.

Monsinjor Kevin Joseph Farrell, bivši biskup Dallaa, imenovan je voditeljem novog ureda Vatikana za laike, obitelj i život. Imenovanje svojih kardinala je važan način na koji Papa ostavlja svoj pečat na Katoličku crkvu. Franjin izbor pokazuju odmak od tradicionalnih konzervativno -liberalnih teoloških kategorija prema ljudima koji se ističu praktičnim radom i pomaganjem siromašnima, migrantima i okolišu.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3044 članka Više o autoru