Politika & Kriminal

Danska vlada nadmašuje sve desničare; žele migrante koji počine kazneno djelo slati na pusti otok

Dapače, objavili su filmić u kojem sve lijepo objašnjavaju

FOTO: Screenshot Twitter

Da će stranci koje osude u Danskoj kaznu služiti na pustom otoku Lindholm, površine 17 hektara i udaljenom od Danske 2,5 kilometra, dio je novih planova danske vlade. Ministar financija Kristian Jensen, iz stranke desnog centra Venstre, kazao je da će kriminalci biti smješteni na otoku Lindholm u zaljevu Stege. Smještajne jedinice će prihvaćati one kojima je zbog kriminala odbijen azil, kao i strance koji nemaju dozvolu boravka, a ne mogu biti deportirani, kaže The Telegraph.

Financiranje prijedloga osigurano je potporom desne Danske narodne stranke koja je o novoj politici tvitala uz propagandni crtani film. Tvit kaže da izbačeni kriminalci nemaju što raditi u Danskoj. “Dok ih se ne riješimo, neka borave na otoku Lindholmu gdje će morati ostajati tijekom noći.” Crtić prikazuje čovjeka, Arapa, koji se brodom prevozi na pusti otok.

Opozicija je zapanjena

Veliki broj korisnika društvenih mreža opisuje novu politiku danske vlade i crtani film kao rasističke, a drugi hvale nove vladine planove. Kristian Jensen kaže da stanovnici otoka neće biti u zatvoru. “Postojat će trajektna veza, ali trajekti neće ići stalno, i strani kriminalci će tijekom noći morati biti na otoku. Na taj način ćemo bolje pratiti gdje su. Kada su na pustom otoku, kretanje im je ograničeno.” “Naš je problem da imamo stranaca koji trebaju biti deportirani, i dalje čine kriminalna djela, a mi nemamo načina kako ih nadzirati.”

Opozicija oštro kritizira odluku danske vlade. Uffe Elbeak iz stranke za očuvanje okoliša Alternative, kaže “Zelena vlada koju bih želio voditi nikada ne ne bi tjerala ljude na pusti otok. Nehumana politika stvara posve drugačiju Dansku od one koju volim.” Morten Ostergaard, vođa Socijal liberala, kritizira odluku i zove je simboličkom politikom bez kraja.

Nastavite čitati