Politika & Kriminal

Darko Milinović izbačen iz HDZ-a

Visoki sud je odluku donio jednoglasno

FOTO: PIXSELL

Darko Milinović upravo je izbačen iz HDZ-a. Odlučio je tako Visoki časni sud HDZ-a, koji je od 13 sati vijećao o izbacivanju dugogodišnjeg HDZ-ovca i člana Predsjedništva te stranke. Visoki sud je odluku donio jednoglasno, a u pojašnjenju su rekli kako se radi o teškim povredama dužnosti.

Mediji javljaju kako Milinović nije dobio ni priliku da pred Sudom časti iznese svoju verziju priče, nego su oni bez toga odlučili o njegovom izbacivanju. Članovi Visokog časnog suda HDZ-a su: Davor Miličević, Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Milinović je i Ličko-senjski župan pa se sada otvara pitanje hoće li ostati na čelu županije kao neovisni župan ili će dati ostavku i vratiti se u Sabor što je i sam naveo kao jednu od opcija u slučaju izbacivanja.

Milinović odluku nazvao neopravdanom i nedemokratskom

Milinović je odluku o svom izbacivanju nazvao “neopravdanom i nedemokratskom”. U priopćenju koje je poslao malo nakon odluke Visokog suda časti HDZ-a najavio je da će sljedećih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o novonastaloj situaciji.

“Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obaviještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije”, stoji u Milinovićevom priopćenju. Poručio je i da HDZ-u želi sve najbolje.

HDZ pokrenuo stegovni postupak

Milinović je prošloga tjedna sa stotinjak svojih pristaša, ličkih HDZ-ovaca, došao u Zagreb, ispred Središnjice HDZ-a. Htjeli su sastanak sa vodstvom stranke kako bi im objasnili zbog čega su već tri puta odgođeni unutarstranački izbori u Ličko-senjskoj županiji i Gospiću.

Iz HDZ-a su nakon tog incidenta pokrenuli stegovni postupak protiv Milinovića zbog “osobito teške povrede članske obaveze”. Odluka Predsjedništva HDZ-a prošloga je tjedna upućena Visokom časnom sudu HDZ-a na odlučivanje.

Plenković: ‘takvo ponašanje nećemo tolerirati’

Slučaj je krajem prošloga tjedna komentirao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kazao je kako je Milinovićevo ponašanje neozbiljno i neodgovorno te da nema šanse da se nešto takvo tolerira.

Milinović najavio i da bi u slučaju izbacivanja mogao aktivirati saborski mandat. Kazao je i kako u tom slučaju neće biti bezrezervna podrška Vladi, nego će štititi interese Like, Gorskog kotara, Dalmatinske zagore.”

Nastavite čitati