Politika & Kriminal

Darko Milinović izbačen iz HDZ-a

Visoki sud je odluku donio jednoglasno

FOTO: PIXSELL

Darko Milinović upravo je izbačen iz HDZ-a. Odlučio je tako Visoki časni sud HDZ-a, koji je od 13 sati vijećao o izbacivanju dugogodišnjeg HDZ-ovca i člana Predsjedništva te stranke. Visoki sud je odluku donio jednoglasno, a u pojašnjenju su rekli kako se radi o teškim povredama dužnosti.

Mediji javljaju kako Milinović nije dobio ni priliku da pred Sudom časti iznese svoju verziju priče, nego su oni bez toga odlučili o njegovom izbacivanju. Članovi Visokog časnog suda HDZ-a su: Davor Miličević, Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Milinović je i Ličko-senjski župan pa se sada otvara pitanje hoće li ostati na čelu županije kao neovisni župan ili će dati ostavku i vratiti se u Sabor što je i sam naveo kao jednu od opcija u slučaju izbacivanja.

Milinović odluku nazvao neopravdanom i nedemokratskom

Milinović je odluku o svom izbacivanju nazvao “neopravdanom i nedemokratskom”. U priopćenju koje je poslao malo nakon odluke Visokog suda časti HDZ-a najavio je da će sljedećih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o novonastaloj situaciji.

“Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obaviještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije”, stoji u Milinovićevom priopćenju. Poručio je i da HDZ-u želi sve najbolje.

HDZ pokrenuo stegovni postupak

Milinović je prošloga tjedna sa stotinjak svojih pristaša, ličkih HDZ-ovaca, došao u Zagreb, ispred Središnjice HDZ-a. Htjeli su sastanak sa vodstvom stranke kako bi im objasnili zbog čega su već tri puta odgođeni unutarstranački izbori u Ličko-senjskoj županiji i Gospiću.

Iz HDZ-a su nakon tog incidenta pokrenuli stegovni postupak protiv Milinovića zbog “osobito teške povrede članske obaveze”. Odluka Predsjedništva HDZ-a prošloga je tjedna upućena Visokom časnom sudu HDZ-a na odlučivanje.

Plenković: ‘takvo ponašanje nećemo tolerirati’

Slučaj je krajem prošloga tjedna komentirao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kazao je kako je Milinovićevo ponašanje neozbiljno i neodgovorno te da nema šanse da se nešto takvo tolerira.

Milinović najavio i da bi u slučaju izbacivanja mogao aktivirati saborski mandat. Kazao je i kako u tom slučaju neće biti bezrezervna podrška Vladi, nego će štititi interese Like, Gorskog kotara, Dalmatinske zagore.”

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu