Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dash Croatia Airlinesa danas je opet imao problema; puklo je vjetrobransko staklo pa su ga morali prizemljiti

Avion je vozio na relaciji Zagreb-Beč, ali se morao vratiti u Zagreb

13.05.2013., Zagreb, Pleso - Slijetanje zrakoplova Bombardier Dash 8 Q400 hrvatske avionske kompanije Croatia Airlines.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Jutros je došlo do dosta nezgodne situacije s avionom Croatia Airlinesa Dash 8-Q400. Avion je krenuo u 8.10 iz Zagreba prema Beču, ali se morao okrenuti i vratiti zbog napuknuća vjetrobranskog stakla na pilotskoj kabini.

Potvrdio je to za 24 sata glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić. Naglasio se da sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

Avion je trenutno povučen iz prometa

Kazao je kako je “u skladu s propisanim sigurnosnim procedurama za ovakve događaje, koji se testiraju još prilikom projektiranja zrakoplova i za koje su pilotske posade Croatia Airlinesa školovane i uvježbane, zrakoplov preusmjeren u Međunarodnu zračnu luku Zagreb te je sigurno sletio sa 66 putnika.”

Iz CA kažu i kako je vjetrobransko staklo koje je puklo sastavljeno od više slojeva i ima dodatna ojačanja pa takve situacije ne ugrožavaju sigurnost letenja. Ipak, na mjesto događaja preventivno su pozvani i vatrogasci za što Janušić kaže da je dio uobičajene procedure u ovakvim situacija. Avion je trenutno povučen iz prometa, a zamijenit će mu se slomljeno staklo.

U veljači je avion imao problema s vratima

Putnicima koji su bili na letu osiguran je prijevoz do njihova odredišta na letovima partnerskih kompanija Croatia Airlinesa. “Croatia Airlines se ispričava svim putnicima s letova OU443 i OU444 zbog poremećaja u planiranom putovanju”, poručuju iz CA.

Isti avion i u veljači je imao problem zbog kojega su ga morali prizemljiti. Tada su u pitanju bili problemi s vratima, pa je avion na liniji Sarajevo- Zagreb poletio bez putnika. Kako su tada iz CA rekli, bile su utvrđene poteškoće s napuhivanjem gumenog brtvila na vratima zrakoplova Dash 8-Q400, kao posljedica izuzetno niskih temperatura. No, evidentno je da su Dashevi Croatia Airlinesa dosta problematični jer zapravo svako malo stigne vijest o nekom problemu na letu.