Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Debakl famozne reforme zdravstva: Berošu propao projekt za koji je EU dala 112 milijuna kuna, razlog je show

Telegram otkriva kako je Ministarstvo zdravstva kapituliralo pred ozbiljnim višemilijunskim zadatkom

FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je poništio natječaj za upravljanje projektom implementacije sustava e-Bolnica, financiranim iz europskih sredstava, čiji je cilj bio povećati kvalitetu, učinkovitost i ekonomičnost pružanja zdravstvene skrbi u bolnicama. Formalno-pravni razlog poništenja javne nabave je što su “postale poznate okolnosti zbog kojih inače ni ne bi došlo do pokretanja postupka nabave”. Time je, de facto, priznata propast cijelog projekta.

No kada razgrnemo službena obrazloženja ispisana teško prohodnim administrativnim žargonom, preostaje gola činjenica da je nakon gotovo tri godine Beroševo ministarstvo kapituliralo pred ozbiljnim višemilijunskim zadatkom, čemu su kumovali skandali u projektnim natječajima koji su uključivali odabir digitalnih cvjećara, bivšeg ministra zdravstva te – razvidno je iz dokumentacije – potpuni izostanak koordinacije u digitalizaciji usluga u zdravstvu.

Uspostava interoperabilnih bolničkih sustava

Projekt je trebao završiti prvog prosinca ove godine. Plan je bio uspostaviti standardne, integrirane informatičke sustave u javnim bolnicama, omogućiti naručivanje pacijenata direktno putem platforme e-Građani i nizom drugih integracija općenito dovesti domaće bolnice u višu digitalnu sferu. Europska unija podržala je ta nastojanja sa 112 milijuna kuna sufinanciranja.

Danas, tri mjeseca prije službeno predviđenog kraja cijelog projekta, Beroš poništava natječaj upravljanja projektom za koji su ponude otvorene još u – travnju 2021. godine. Jednostavno rečeno, ministarstvo je zaključilo da nema smisla dovršavati ovu nabavu, kad se u projektu ionako ništa drugo ne događa. “Ne postoji potreba, kao ni realna mogućnost za dovršetak svih planiranih postupaka nabave i uspješne realizacije svih ugovora o nabavi do definiranog roka”, stoji u obrazloženju.

Cvjećari i bivši ministar

Baš u travnju 2021., kada su pristigle ponude za upravljanje projektom, Telegram je otkrio kako je složen posao izrade tehničke dokumentacije za e-Bolnice dobila i tvrtka s dosadašnjim bogatim iskustvom u izradi cvjetnih aranžmana. Dok se ministarstvo tada opravdavalo kako je sve provedeno sukladno pravilima javnonabavne struke, Telegram je prije nekoliko mjeseci izvijestio da od posla nije bilo ništa, jer je s njima na koncu raskinut ugovor.

Ali ni tu nije bio kraj aferi. Istovremeno smo otkrili kako je posao stručnog koordinatora, ključnog eksperta za nadzor digitalnih cvjećara trebao dobiti bivši HDZ-ov ministar zdravstva, Neven Ljubičić koji se jedini javio na natječaj s tvrtkom osnovanom dvadesetak dana prije isteka roka za ponude. No ministarstvo je taj natječaj poništilo i nije raspisalo novi. Tako su, dakle, propale nabave za dokumentacijsku podlogu informatizacijskog projekta.

U bolnicama je, zapravo, super

U službenom objašnjenju poništenja nabave za upravljanje projektom, nema ni spomena o razlozima pada ključnog natječaja projekta. Već navode kako sada sve bolnice imaju informatička rješenja i da su već integrirane na Centralni zdravstveni sustav, iako priznaju da ne postoji međusobna integracija između bolnica. Dok se natječaj kuhao i pokušao provoditi, ispada, bolnice su već napravile svoje sustave i time je projektna prijava, tvrde, postala neodgovarajuća.

Iako je projektom bilo predviđeno da se pacijentima omogući i naručivanje putem e-Građanina, ministarstvo tvrdi kako je ta “funkcionalnost već omogućena za zahvat cijepljenja”, očito ciljajući na famoznu platformu CijepiSe. “Osim proširenja kataloga zahvata, ne predstavlja dodatnu funkcionalnost, stoga je potrebno osmisliti i omogućiti novu elektroničku uslugu za pacijenta”, zaključuju u obrazloženju bez detalja kada će i koja to “elektronička usluga” biti osmišljena.

SAFU: Raskidamo ugovor, sredstva se vraćaju

Ministarstvo je, da zaključimo, poništenjem posljednje aktivne, nikad dovršene nabave, ambiciozni projekt proglasilo klinički mrtvim. Iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potvrdili su da su u tijeku i pripreme za ispraćaj pokojnika.

“Sporazum o raskidu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je pripremljen i u postupku potpisivanja”, odgovorili su Telegramu iz SAFU-a i dodali kako sporazum uključuje i odredbe o povratu isplaćenih bespovratnih sredstava. Do lipnja je isplaćeni iznos bio 239.341,74 kune. Ovo je, naglasimo, već drugi od tri europska projekta čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva, a koji je završio neslavno, u slijepoj ulici.

Tako će zdravstveni sustav, koji redovito treba debele injekcije fiskalnog adrenalina da ostane na nogama, biti zakinut za 112 europskih milijuna namijenjenih većoj efikasnosti, uštedama, a u konačnici, i boljoj usluzi za sve građane. Što će sa silnim nepotrošenim milijunima unutar Operativnog programa, odlučit će ministarstvo Nataše Tramišak.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više