Politika & Kriminal

Potpuni debakl mjere roditelj-odgajatelj: u Zagrebu lani rođene 222 bebe manje nego prije uvođenja

Trošak mjere je u pet godina narastao do pola milijarde kuna godišnje, a rezultati su, kako se vidi - nepostojeći

Mother watching over son and daughter (4-5) playing in living room, (B&W) (Mother watching over son and daughter (4-5) playing in living room,
FOTO: Getty Images

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku odagnali su i zadnji trag magle oko nestvarno skupe demografske mjere roditelj-odgajatelj koja se od rujna 2016. godine provodi u Zagrebu. Iako je trošak mjere, kojom se jednom roditelju (mahom majkama) u obiteljima s najmanje troje djece isplaćuje mjesečno oko 4200 kuna, narastao do oko pola milijarde kuna godišnje, demografski učinak je, jednostavno, nepostojeći.

U glavnom hrvatskom gradu je prošle godine rođeno tek 7898 djece, što je za 222 bebe manje nego u 2016. godini kad je, u posljednja tri mjeseca, počelo provođenje ove mjere koja je trebala, barem u Zagrebu, preokrenuti negativne demografske trendove.

Beba nema, a “otišle” stotine milijuna kuna

Manje je to novorođene djece čak i u odnosu na 2015. godinu, koju, pogrešno, kao referentnu uzima idejni začetnik ove mjere, demograf Stjepan Šterc. Prije šest godina je, naime, u Zagrebu svijet ugledalo 8039 beba.

Trošak provođenja mjere roditelj-odgajatelj, rastao je obrnuto proporcionalno od demografskih brojki. U prvoj godini primjene, 2016.-oj, utrošeno je oko 27 milijuna kuna, lani čak 440, a ove godine samo u prvih šest mjeseci skoro 247 milijuna kuna.

U gradovima bez mjere, rezultati slični zagrebačkima

Demografski rezultati uloženih stotina milijuna kuna, pak, nisu ni blizu toliko impresivni, nego su, kako se vidi i iz danas objavljenih brojki – nepostojeći. U velikim hrvatskim gradovima u kojima ne postoji mjera roditelj-odgajatelj, rezultati su slični zagrebačkima: u Splitu se u lani rodila 131 beba manje, u Rijeci 335, a u Osijeku 85 manje u odnosu na 2016. godinu.

S obzirom na sve te brojke, unatoč tome što je desnica skočila na samu najavu zamrzavanja ove mjere, posve je izvjesno da će prijedlog da se novi korisnici od 5. rujna više ne mogu prijavljivati, proći glatkije nego što se očekivalo. A prilično je izvjesno i da će se ići u daljnje smanjenje njenog opsega (i troška) – u prijedlogu gradske vlasti da o zamrzavanju “roditelja-odgajatelja”, stoji kako će se izraditi “cjelovita evaluacija koja će sagledati sve dosadašnje učinke primjene ove mjere” nakon koje će se donijeti odluka o njenoj daljnjoj provedbi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu