Politika & Kriminal

Dečko (7) iz Požege prijetio učiteljici, policija mu pretresla kuću. Kuma je pijana vozila djecu i ništa

Slučaj pijane kume otkriva još jedan uznemirujući problem u Požegi

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Požeška policija procijenila je kako je prijetnja učiteljici sedmogodišnjeg dječaka, učenika prvog razreda Osnovne škole fra Kaje Adžića neusporedivo ozbiljnija za mogući fatalni ishod, od slučaja majke koja svoje dvoje malodobne djece vozi u alkoholiziranom stanju (1,34 promila alkohola u krvi).

U prvom slučaju, prijetnji oružjem sedmogodišnjeg dječaka učiteljici reagirali su iznimno brzo. Za čas su od Općinskog suda u Požegi pribavili nalog za pretragu kuće u mjestu G. (požeško-slavonska županija) u kojoj malodobni dječak živi.

U drugom slučaju, kada je kuma ministrice Gabrijele Žalac, Marijana Obradović vozeći u automobilu svoje dvoje malodobne djece, skrivila prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju, pješakinji nanijela teške tjelesne ozljede i pobjegla s mjesta nesreće, policija uopće nije obavijestila Centar za socijalnu skrb o potrebi provođenja obiteljskog nadzora i zaštiti malodobne djece od neodgovornog postupanja majke.

O djeci u autu čuli su iz medija

Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Požegi, rekao je za Telegram kako od tamošnje policije nije dobio nikakvu obavijest o tome da je dvoje malodobne djece zatečeno u automobilu kojim je upravljala njihova majka pod utjecajem alkohola. Tu informaciju, kaže Potočanac, u Centru za socijalnu skrb saznali su iz medija, no bez službene policijske obavijesti oni ništa ne mogu poduzeti.

U potvrdi koju je 11. ožujka ove godine izdala PU požeško-slavonska o sudionicima te prometne nesreće, (dogodila se 30. prosinca prošle godine), navodi se kako je u automobilu kojim je upravljala Marijana Obradović bilo i dvoje njene malodobne djece, sinčić od nepune dvije godine i djevojčica od devet i pol. Požeška policija o toj činjenici nije obavijestila Centar za socijalnu skrb, mada im je bilo poznato da je Marijana Obradović i prije toga skrivila prometnu nesreću, također pod utjecajem alkohola, a tada je koncentracija bila još viša – 1,7 promila.

Policija je u kući tražila oružje

Međutim, u slučaju malodobnog učenika prvog razreda osnovne škole u Pleternici, koji je učiteljici zaprijetio oružjem, policija je 20. ožujka ove godine obavila premetačinu cijele obiteljske kuće. Na Telegramov upit iz policije je odgovoreno da tom prilikom nikakvo oružje ni streljivo u kući u kojoj s roditeljima živi dječak, nije pronađeno. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sekulić rekla je za Telegram da je osnivač pleterničke osnovne škole, Požeško-slavonska županija, o događaju obaviještena tek 28. ožujka.

U očitovanju ravnatelja Hrvoja Galića stoji kako je kod dječaka koji je prijetio učiteljici ”od početka školske godine primijećen obrazac neuobičajenog ponašanja zbog kojeg je već od listopada 2018. u sustavu obrade osnovne škole fra Kaje Adžića. Navodi kako je obavljen niz individualnih razgovora i razgovora s roditeljima, te da je pokrenut postupak za utvrđivanje primjerenog oblika školovanja.

”Konstantno smo nizom pedagoških postupaka pokušavali kod učenika poticati društveno prihvatljivo ponašanje. Međutim, sva naša nastojanja na žalost nisu urodila očekivanim rezultatima. Iz navedenih razloga smo već krajem studenoga 2018. obavijestili Centar za socijalnu skrb, te liječnicu školske medicine koja je dijete poslala na dodatne preglede”, stoji u očitovanju ravnatelja.

Obradović nisu oduzeli ni vozačku?

Učenik je, nakon prijetnje učiteljici, tjedan dana privremeno udaljen s nastave, no sada ponovno pohađa školu. U Centru za socijalnu skrb u Požegi Telegramu je rečeno da policija, prije nego što je krenula obaviti pretragu kuće u kojoj dječak živi, njih nije obavijestila. Djetetov otac, D. Đ. (podaci poznati redakciji) rekao je kako je bio neugodno iznenađen pozivom u policiju i da mu nije jasno zašto su prijetnju sedmogodišnjeg djeteta tako ozbiljno shvatili, te pregledali cijelu kuću tražeći oružje. “Naravno da ništa nisu pronašli”, rekao je za Telegram.

Ako je požeška policija iz predostrožnosti obavila temeljit pregled kuće bojeći se da bi sedmogodišnji dječak s oružjem mogao doći u školu i ugroziti život učiteljice, njihovo postupanje može se razumjeti, mada je nejasno zašto se nisu obratili Centru za socijalnu skrb koji je imao saznanje o dječakovom ponašanju. No, potpuno je nejasno zašto požeška policija nije poduzela ništa (nije čak obavijestila ni Centar za socijalnu skrb) kako bi zaštitila malodobno djecu Marijane Obradović, koje je njihova majka vozila u alkoholiziranom stanju. Telegram neslužbeno doznaje da joj nije oduzeta ni vozačka dozvola.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu