Politika & Kriminal

Dekani kapitalnih fakulteta opet su se digli protiv Borasa; nisu htjeli sudjelovati u njegovom online Senatu

Sjednica nije organizirana tako da je rasprava uživo moguća pa su neki od dekana, na simboličkoj razini, povukli snažne poteze

Nakon ljetne stanke u kolovozu, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras za danas je sazvao sjednicu Senata Sveučilišta, krovnoga tijela koje okuplja dekane i predstavnike svih fakulteta, posljednju u aktualnoj akademskoj godini. I ova se sjednica, poput posljednje u srpnju, održala dopisno, na način da su se članovi Senata tek izjašnjavali o predloženim točkama dnevnoga reda, mogli su dopisati svoje komentare i opaske, no u ovoj dopisnoj online formi nije bila omogućena nikakva rasprava.

Na ovakav način organizacije sjednice još su se u srpnju pobunili dekani šest fakulteta, tražeći da se sjednice održavaju na način koji bi omogućio akademsku raspravu uoči glasanja o predloženim točkama dnevnoga reda. Kako današnja sjednica nije organizirana tako da je rasprava uživo moguća, neki od dekana odlučili su povući, na simboličkoj razini, snažne poteze. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu za Telegram je kazala kako na današnjoj sjednici, osobno, neće sudjelovati niti glasati.

Dekanica PMF-a: ‘Ovo je osobna uvreda’

“Osobno, u svoje ime, nakon izjašnjavanja o dnevnome redu, neću sudjelovati u sjednici. Glasat ću o dnevnome redu samo kako bi se zabilježilo da sam pristupila sjednici, no dalje glasati i sudjelovati neću. Pandan tome, na sjednici uživo, bio bi kao da sam samo otišla”, kazala nam je danas Čižmešija. Dodaje nam kako je, manje-više, sve rekla u pismu iz lipnja uz ostale dekane i kako se i dalje ignorira bilo kakvo propitivanje takve prakse na Senatu gdje nema rasprave.

“Na takvoj sjednici nema pojašnjenja niti pitanja koja su potpuno onemogućena, radi se o jednostranoj komunikaciji”, pojašnjava. Rasprava, koja služi za razmjenu mišljenja, koja može nekome raščistiti dilemu i utjecati na ishod glasanja, u posljednje je vrijeme na Senatu onemogućena što dekanica Čižmešija, ističe Telegramu, smatra osobnom uvredom.

Od glasanja u punom obimu na današnjoj sjednici, suzdržao se i profesor Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, još jednog kapitalnog fakulteta Sveučilišta. Odazvao se, zbog odgovornosti prema njima, na glasanje samo u točkama koje se tiču pojedinaca i fakulteta, no ne i u onim točkama koje se odnose na “savezne”, sveučilišne teme.

Sramotna i katastrofalna praksa

Tijekom sjednice, dopisnim je putem istaknuo kako praksu održavanja sjednica Senata smatra “sramotnom i katastrofalnom” te kako se radi o ponižavanju članova Senata, ali i zdravoga razuma. Inzistiranjem na ovakvim sjednicama, napisao je u svom dopisu na sjednicu, dodatno se narušava ugled Sveučilišta u Zagrebu. Danas smo razgovarali i s dekanicama Akademije dramske umjetnosti (ADU) i Fakulteta organizacije i informatike (FOI).

Franka Perković Gamulin, koja je na čelu ADU, kazala nam je kako je u svom dopisu na sjednicu kratko napisala da se ne slaže s organizacijom i oblikom vođenja sjednice. “Načelno – smatram da se 12. sjednica Senata trebala održati kontaktno te da COVID-19 ne može biti izgovor za ponovno izbjegavanje ustaljene demokratske procedure u kojoj rasprava o pojedinim točkama prethodi javnom glasanju. Ovu obrnutu proceduru, gdje prvo glasamo, a tek u Zapisniku, nakon mjesec dana, dobivamo uvid u stavove ostalih kolega, smatram potpuno neprihvatljivom”, kaže.

Slično nam je poručila i dekanica FOI-ja, Nina Begičević Ređep. “Dala sam uvodnu napomenu da se ne slažem s ovakvim načinom organizacije sjednice i da tražim da se sjednica održi barem videolinkom tako da bude omogućena rasprava”, kazala je za Telegram Begičević Ređep.

Četiri sjednice bez rasprave

Sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na ovaj su se, dopisni, način odvijale u travnju, svibnju, srpnju i u konačnici, danas. Najglasnije je odjeknula srpanjska dopisna sjednica na kojoj je, bez rasprave, smijenjena dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić i to zbog pravomoćne presude u sporu kojeg je izgubila od moćnog Borasovog suradnika, prorektora Ante Čovića.

Nakon te sjednice, član Senata Nils Paar s PMF-a podnio je ostavku na članstvo u Senatu zbog toga što, kako je argumentirao, na “Senatu vlada atmosfera straha te kako se sve odluke koje predlaže rektor Boras nekritički i bez rasprave prihvaćaju”. Telegram je, tijekom srpanjske sjednice Senata, pisao o toj atmosferi; izvori iz dekanskih krugova javili su nam da se na pojedine dekane sa Sveučilišta vrši pritisak da svakako moraju glasati za suspenziju dekanice Vlahović-Štetić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu