Politika & Kriminal

Delegaciji srpske vojske zabranjen je ulazak u Hrvatsku; sad se oglasio i predsjednik Vučić

Vučić smatra da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom zabrane ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu, prenosi Blic.

Dodao je da se Srbi moraju brinuti o svojim žrtvama i o tome da im nitko ne zabrani da im odaju počast. Podsjetio je da će na prostoru Republike Srpske biti izgrađen memorijalni centar. “Mi moramo brinuti o tome da nam nitko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima”, rekao je.

Osvrnuo se i na Kolindinu izjavu da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi. “Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ne komentiram”, rekao je Vučić. Dodao je da će se uskoro snimati filmovi o Jasenovcu, što je, kako kaže, bilo zabranjeno 75 godina kako se tadašnje vlasti nekome ne bi zamjerile.

Izaslanstvu Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Inače, izaslanstvu Vojske Srbije, koju čine zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na srbijansko ministarstvo obrane. Izaslanstvo je putovalo na obilježavanje jasenovačkih novomučenika i bilo je najavljeno. Na granici na prelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena, navodi Tanjug.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su izaslantvu rekli da ih ne mogu unijeti, navodi agencija. Članovi izaslanstva VS-a bili su spremni ostaviti odore i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju. U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi Tanjug.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu