Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Delegaciji srpske vojske zabranjen je ulazak u Hrvatsku; sad se oglasio i predsjednik Vučić

Vučić smatra da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom zabrane ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu, prenosi Blic.

Dodao je da se Srbi moraju brinuti o svojim žrtvama i o tome da im nitko ne zabrani da im odaju počast. Podsjetio je da će na prostoru Republike Srpske biti izgrađen memorijalni centar. “Mi moramo brinuti o tome da nam nitko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima”, rekao je.

Osvrnuo se i na Kolindinu izjavu da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi. “Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ne komentiram”, rekao je Vučić. Dodao je da će se uskoro snimati filmovi o Jasenovcu, što je, kako kaže, bilo zabranjeno 75 godina kako se tadašnje vlasti nekome ne bi zamjerile.

Izaslanstvu Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku

Inače, izaslanstvu Vojske Srbije, koju čine zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na srbijansko ministarstvo obrane. Izaslanstvo je putovalo na obilježavanje jasenovačkih novomučenika i bilo je najavljeno. Na granici na prelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena, navodi Tanjug.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su izaslantvu rekli da ih ne mogu unijeti, navodi agencija. Članovi izaslanstva VS-a bili su spremni ostaviti odore i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju. U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi Tanjug.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više