Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

'Der Spiegel' odgovorno tvrdi da će se Angela Merkel kandidirati po četvrti put (samo je legendarni Kohl vladao dulje)

Magazin kaže da je stvar već dogovorena na sastanku njezine stranke, CDU

Merkel, Putin i Hollande
FOTO: Instagram

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je desna koalicija na vlasti od 2005., odlučila se kandidirati po četvrti put i već je krenula s pripremama za izbore 2017., piše cijenjeni njemački magazin ‘Der Spiegel’. Merkel, koja će napuniti 61 godinu sredinom ovog mjeseca, dosad nije javno izjavila da će na izborima zatražiti reizbor od njemačkih birača, ali je u Koelnu, prošle godine, spomenula da ne kani još završiti političku karijeru. Mnogi analitičari u tome su propoznali njezinu namjeru da se natječe i 2017.

Spretna političarka

Njemačka konzervativna šefica vlade, koja je najveće europsko gospodarstvo spretno vodila kroz teške godine svjetske privredne recesije i krize eurozone, najpopularnija je političarka u zemlji što baš i nije uobičajeno za premijere u mandatu. Iz njezina ureda nisu odgovorili na upit njemačkih novina o ovim špekulacijama.

Der Spiegel doznaje da je Merkeličin CDU nedavno održao starteški sastanak kojeg je vodio glavni tajnik stranke i šef njezine kampanje Peter Tauber, a nazočili su i još neki važni stranački dužnosnici. Diskutiralo se o izbornoj kampanji. Tauber također ništa nije htio komentirati, javlja dopisnik Reutersa iz Berlina.

Pada li rekord Helmuta Kohla

Najduže se u uredu njemačkog kancelara zadržao legendarni političar CDU-a Helmut Kohl. Vladao je punih 16 godina, a izgubio je u utrci za peti mandata od SPD-ovca Gerharda Schroedera. Ni Kohl ni Schroeder nisu po popularnosti ni blizu Angeli Merkel.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više