Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Desnica ima super foru, naprosto ponavljaju da Škoro dobiva Tomaševića. Napravili su i lažnu anketu

Kako se počela provlačiti teza da je 'Škoro jedini koji može pobijediti Tomaševića u drugom krugu'

Posljednjih se dana u javnom prostoru mogu pročitati razne kalkulacije o rezultatima skorih izbora u Zagrebu. Tako je primjerice u jednim novinama objavljen tekst naslovljen “Jelena Pavičić Vukičević učinila izbore neizvjesnima”, s nadnaslovom “rastu izborne šanse Bandićeve nasljednice”.

Uporište za takve najave nisu ankete – jer upravo objavljeno istraživanje N1 gospođi daje 6,5 posto – nego je to stav intervjuiranog analitičara.

“Sasvim ću sigurno ući u drugi krug i potpuno mi je svejedno tko će se ondje sa mnom naći”, kazala je Pavičić Vukičević uz samouvjerenost koju dijeli s mnogim kandidatima. Kako se pokazuje, neki su kandidati pritom i bitno domišljatiji od nje.

Škoro stoji fenomenalno

Najuporniji na listi svakako je Miroslav Škoro, koji je pokušao dobiti predsjedničke pa parlamentarne izbore, a sada se natječe za gradonačelnika Zagreba. Jučer je i on izjavio kako će ući u drugi krug jer je “jedini koji može dobiti Tomaševića”. Danas je pak istu tu tezu ponovio notorni Bujanec koji nije bio zadovoljan današnjom objavom rezultata spomenute ankete.

“Bilo je posebno važno spustiti dr. Miroslava Škoru na četvrto mjesto – i tako stvoriti dojam da jedini kandidat koji može pobijediti Tomaševića u drugome krugu, u drugi krug – ne ulazi!”, napisao je maloprije Bujanec na Facebooku.

A odakle im uopće ta teza koju evidentno usuglašeno ponavljaju? Prema anketi objavljenoj na N1, Miroslav Škoro u Zagrebu stoji na 7,7 posto, a istraživanje Dnevnik.hra pokazuje da je oko 6,5 posto. No, ekstremna desnica provela je svoju anketu prema kojoj, očekivano, Škoro stoji fenomenalno i iznenadno izbija kao favorit u drugom krugu.

Lukrativni biznisi braće Macan

Tu, međutim, postoji problemčić. Kako je još početkom mjeseca otkrio Faktograf, ta anketa koja se masovno širi društvenim mrežama posve je nevjerodostojna. Provela ju je agencija McElit braće Macan s portala Priznajem.hr, poznatog po objavljivanju dezinformacija. Macani su u poduzetničku karijeru krenuli s konobom u Slavonskom Brodu koja je propala vrlo brzo nakon otvaranja, no uskoro su pokrenuli bitno lukrativniji biznis: fake news portal, a zatim i tvrtku McElit registriranu za niz djelatnosti, od promidžbe i turizma, sve do proizvodnje tekstila i web-marketinga.

Mario Macan ima 29 godina, njegov brat Hrvoje 27; radili su za Škoru, pa za Most i protiv Škore, a to je tek početak bizarne priče”, objavio je Telegram u ljeto prošle godine, u tekstu o poduzetnoj braći koji možete pročitati ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu