Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Desnica razjarena SDP-ovim zakonom o pobačaju: 'Vi ste na strani zla; želite uvesti sterilizaciju'

U nekim trenucima spominjali su se i četnici, a novi zakon je uspoređen s Hitlerovim rasnim zakonima

28.10.2021., Zagreb - Sabor 8. sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj placi. Hrvoje Zekanovic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Do četiri sata u petak ujutro potrajala je saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji je oštro napala desna oporba tumačeći da negira pravo na život nerođene djece, dok je HDZ poručio da ga neće podržati jer je prijedlog “nedorečen i nekvalitetan”.

Ovo je pamflet za javno prepucavanje i parazitiranje na osjetljivoj društvenoj temi, poručila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) tijekom gotovo devetosatne rasprave o zakonskom prijedlogu koji, po riječima Sabine Glasovac (SDP), osigurava dostupan i besplatan pobačaj. Prijedlog je podržala cijela lijevo-liberalna oporba, što je s desnice protumačeno kao stjecanje političkih bodova na slučaju trudnice Mirele Čavajde, koja je svoje iskustvo s nefunkcioniranjem sustava ovih dana iznijela u javnosti.

Spominjali četnike i Adolfa Hitlera

Nezavisna Marijana Petir (Klub HDZ-a) predlagatelja je prozvala da “pobačaj naziva zdravstvenom skrbi, trudnoću izjednačava s bolešću, želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život”, dok je Stipe Mlinarić (Domovinski pokret) upitao koja je razlika između četnika i države koja ubija svoju djecu. Nezavisni Hrvoje Zekanović usporedio je predloženo s rasnim zakonima Adolfa Hitlera.

“Vi ste na strani zla”, poručio je Zekanović predlagatelju, a prozvao je i zastupnike Mosta da sedam godina šute o ovom pitanju. “Sada će pokušati obmanuti javnost i prikazati se kao pro-liferi, a to nisu”, rekao je Zekanović i demonstrativno napustio sabornicu na samom početku rasprave. Desni dio oporbe isticao je da život počinje začećem, a pobačaj ne smije biti preventivna mjera.

‘Pravo ginekologa na priziv savjesti ne smije ugrožavati pravo žene na pobačaj’

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) im je poručila da hrvatski pravni sustav embrije i fetuse ne tretira kao osobe. “Fetus nema OIB, adresu, ime i prezime. Zato nema ni zaštitu države koju imaju osobe”, ustvrdila je Benčić. Premijera Andreja Plenkovića prozvala je da pet godina odbija izvršiti obavezu prema rješenju Ustavnog suda i donijeti novi zakon o pobačaju jer “ovakva rasprava u HDZ-ovim redovima ne odgovara njegovom umivenom briselskom licu u trenutku kada želi postati šefom EPP-a”.

Reagirajući na informaciju da četiri bolnice u Slavoniji i KB Sveti Duh u Zagrebu nemaju dostupan pobačaj jer su svi ginekolozi u prizivu savjesti, Anka Mrak Taritaš (GLAS) pozvala je premijera i ministra zdravstva Vilija Beroša da osiguraju funkcioniranje sustava. “Pravo ginekologa na priziv savjesti ne smije ugrožavati pravo žene na pobačaj. Država mora osigurati pobačaj u javnozdravstvenim ustanovama”, poručila je Mrak Taritaš. “Zašto netko specijalizira ginekologiju, ako zna da neće raditi pobačaje?”, upitala je.

Raukar upozorila na kiretaže bez anestezije

Peđa Grbin (SDP) je ustvrdio da su u raspravi suprotstavljena tri svjetonazora – onih koji su za pravo žene na izbor, onih koji to negiraju i onih koji nemaju stav. “Ova priča neće nestati dok pravo na izbor ne postane sveto pravo hrvatskog zakona i Ustava”, poručio je Grbin. Mireli Čavajdi moramo biti zahvalni jer je osvijestila koliko u Hrvatskoj ne funkcionira sustav, koliko se zakonski okvir ne provodi u praksi, istaknula je Dragana Jeckov (SDSS).

Urša Raukar (Možemo!) istaknula je poraznu činjenicu da se u hrvatskim bolnicama kiretažu obavlja bez anestezija, na živo, kao kazna ženama za pobačaj. Ginekolozi još urlaju na žene u takvim situacijama, ustvrdila je Raukar zatraživši da bolnice osiguraju ginekologe i anesteziologe bez priziva savjesti.

HDZ: Zašto bi HZZO plaćao pobačaj zdravoj i normalnoj trudnici?

Mladen Karlić (Klub HDZ-a) predloženi je zakon ocijenio nedorečenim, nekvalitetnim i neusuglašenim s rješenjem Ustavnog suda. “Nećemo prihvatiti ovaj prijedlog zakona, kojemu je cilj bio napraviti polarizaciju i iskoristiti nesretnu sudbinu jedne trudnice koja ima problem u 27. tjednu trudnoće, a ne s pravom pobačajem”, poručio je Karlić. Ustvrdio je da 44 godine star zakon o pobačaju nije savršen, ali ga nije promijenio ni SDP dok je bio na vlasti te je pozvao oporbu da ne provlači tezu da se ukidaju prava žena.

SDP-ov zakonski prijedlog ocijenio je manjkavim jer ne razrađuje prekid trudnoće u kasnoj fazi, fizičke i psihičke posljedice tog čina, edukaciju i prevenciju, a sporno mu je i da se predlaže besplatan pobačaj, odnosno da ga financira obavezno zdravstveno osiguranje. “Zašto bismo svi mi plaćali prekid trudnoće zdravoj i normalnoj trudnici?”, upitao je Karlić. Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio je kako na kraju proizlazi da je pitanje pobačaja najbolje bilo riješeno u socijalizmu. “I to će nam reći HDZ”, zaključio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu