Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Detalji optužnice koju je USKOK danas podignuo protiv 57 ljudi: fingirajući prodaju jabuka izvukli su 52 milijuna kuna

Izvlačili su novac preko kineskih firmi, među optuženima 48 Kineza

01.02.2017., Zagreb - Osumnjiceni za izvlacenje novca preko fiktivnih racuna privedeni na ispitivanje u sjediste Uskoka u Gajevoj ulici.  
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

USKOK je danas podigao optužnicu protiv Gorkog Grubišića, vođe zločinačke skupine u kojoj je uz njega bilo još 56 osoba, među kojima 48 Kineza, a koja sada otkriva detalje izvlačenja 52 milijuna kuna preko fiktivnih računa. Ova međunarodna banda, koja je više od tri i pol godine – od veljače 2013. do studenog 2016. – izvlačila novac, raskrinkana je lani, a sada istražitelji vjeruju kako su prikupili dovoljno dokaza da sa slučajem krenu na sud.

Plan zločinačke grupe realizirao se preko 12 tvrtki. Iako je svaka imala direktora, stvarni voditelj poslova bio je navodno Grubišić. Kriminalni modus bio je relativno jednostavan – nakon plaćanja računa za poslove, kojih uopće nije bilo, novac se izvlačio s računa i dijelo među tim firmama, smatraju istražitelji. Osim toga, evidentiranjem nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama umanjivala se osnovica za plaćanje PDV-a i poreza na dobit. Transakcije su realizirane između hrvatskih i kineskih firmi, zbog čega se pod optužbom našao tako veliki broj Kineza koji su poslovali u Hrvatskoj.

Kako su međusobno podijelili zadatke

“Kada mi je Grubišić predložio da sudjelujem u tom ilegalnom poslu pristao sam zbog prilično velike zarade koju mi ju je obećao. Trebali smo preko njegovih tvrtki, kao i novootvorenih poduzeća, izdavati račune kineskim tvrtkama u Hrvatskoj. One bi nam plaćale te račune, a mi bi, za proviziju od osam posto, podizali novac s računa i vraćali ga vlasnicima, Kinezima. Osim toga, na osnovu tih navodnih poslovnih odnosa kineske tvrtke pravdale su PDV. Grubišić je imao u planu na kratko vrijeme otvarati privatne tvrtke i izvlačiti novac, te nakon par mjeseci prestajati s poslovanjem. Za direktore je namjeravao postaviti svoje poznanike, ali i ljude koji su u teškoj financijskoj situaciji, pa bi za sitne novce pristajali figurirati kao direktori”, opisao je odmah nakon uhićenja jedan od Grubišićevih suradnika.

U pitanju je marketinški stručnjak koji odlično zna kineski jezik, pa je to iskoristio da ostvari kontakte s velikom kineskom zajednicom u Hrvatskoj, a unazad par godina i za sudjelovanje u fabriciranju računa preko kojih je izvlačen PDV, stoji u optužnici. Svaki član grupe imao je svoj zadatak. Grubišić je vodio cijeli biznis te pronalazio direktore za svoje firme koji su dalje odrađivali poslovne malverzacije. Dvojica njegovih suradnika pronalazili su im smještaj u Zagrebu te im pomagali otvoriti račune u bankama. Još dvojica uključenih imali su zadatak dogovarati fiktivne poslove, odnosno s vlasnicima drugih tvrtki izdavanje lažnih računa.

Prikazivali sve kao prodaju jabuka

Pokajnik je već opisao kako su izrađivani lažni računi, kako su Kinezi diktirali koja se roba mora fakturirati, ali i probleme s isplatom preko banaka u Hrvatskoj na koje su nailazili. Zbog toga su na kraju počeli osnivati firme u Sloveniji, jer je tamo bilo jednostavnije podizati veće iznose s bankovnih računa. “Ocijenio sam da bi ovaj Grubišićev prijedlog mogao imati solidnu perspektivu. Počeli smo tako osnivati tvrtke”, ispričao je pokajnik navodeći da su među firmama preko kojih je Grubišić Kinezima ispostavljao račune bili Moda za sve d.o.o., Una Moda, Panamera, Fides Terra, Libertas Tamplum, Burić usluge… Među šiframa na računima preko kojih se izvlačio novac najčešće je bila prodaja jabuka.

U tri i pol godine fingiranog poslovanja na račun Gorkog Grubišića uplaćeno je ukupno 52.719.088,40 kuna. Provizija koju su okrivljenici podijelili iznosila je, navodno, 3,4 milijuna kuna, dok je državni proračun oštećen za 14,1 milijun kuna. USKOK je u međuvremenu uspio na računima firmi koje su bile upletene u ovaj kriminalni lanac zaplijeniti 5,1 milijun kuna. Taj je novac već uplaćen u državni proračun.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više