Politika & Kriminal

Detalji tragedije na setu filma Rust: Izdana 2 naloga za pretres, asistent redatelja Baldwinu dao pištolj i rekao da je siguran

Policija i dalje istražuje detalje nesreće na snimanju

Actor Alec Baldwin leaves Manhattan Criminal Court after testifying against accused stalker Canadian actress Genevieve Sabourin November 12, 2013  in New York. AFP PHOTO/Stan HONDA (Photo by STAN HONDA / AFP)
FOTO: AFP

Počelo je curiti sve više detalja o nevjerojatnoj tragediji na snimanju filma Rust u Novom Meksiku. Podsjećamo, Alec Baldwin je u petak pucao iz pištolja rekvizita i pogodio Halynu Hutchins i redatelja Joela Souzu. Hutchins je hitno helikopterom prevezena u bolnicu, gdje je proglašena mrtvom, dok je ranjeni Souza hitnom pomoći odvezen u regionalni medicinski centar Christus St. Vincent, nakon čega je pušten kući.

New York Times piše kako je policija izdala dva naloga za pretres; jedan za 24-godišnju rekviziterku Hannah Gutierrez Reed koja je bila zadužena za oružje, te drugi za pomoćnika redatelja Davea Hallsa. Gutierrez Reed je posložila tri pištolja izvan seta, nakon čega je navodno Halls uzeo revolver marke Colt i odnio ga Baldwinu, nesvjestan da je napunjen mecima. Halls je navodno prije nego je Baldwinu preo Colt viknuo “Hladan pištolj!”, što bi značilo da je taj pištolj siguran za pucanje na sceni.

Za sada nitko nije optužen niti osumnjičen

Nekoliko trenutaka kasnije, tijekom snimanja scene u drvenoj crkvi, Baldwin je uperio pištolj prema kameri i povukao okidač. Ranio je redatelja Souzu i snimateljicu Hutchins koja je kasnije podlegla ozljedama. Policija je Baldwinov kostim s tragovima krvi uzela kao dokazni materijal, kao i pištolj iz kojega je ispaljen metak.

Američki mediji su tijekom jučerašnjeg dana pisali i o tome kako je na setu filma bilo niz problema i prije ovog incidenta. Neki od članova koji su bili uključeni u snimanje napustili su filmski set jer su se žalili na sigurnost.

Guttierez Reed, rekviziterka koja je bila zadužena za oružje, kći je legendarnog holivudskog oružara Thella Reeda, koji je prema pisanju američkih medija, svoju kći učio poslu. Halls je pak iskusni pomoćnik koji je do sada radio na filmovima poput Farga i Matrix Reloaded. Niti Guttierez Reed niti Souza za sada nisu optuženi ili imenovani kao osumnjičenici, no policijska istraga je i dalje u tijeku.

Baldwin je shrvan

Nakon jučerašnje tragedije, oglasio se i sam Baldwin, koji je kaže shrvan i u šoku. “Nema riječi kojima bih mogao izraziti šok i tugu nakon tragične nesreće u kojoj je život izgubila Halyna Hutchins, supruga, majka i naša cijenjena kolegica. Surađujem s policijom kako bismo utvrdili kako se točno ova tragedija dogodila. U kontaktu sam s njezinim suprugom, ponudio sam podršku njemu i njegovoj obitelji. Moje srce je slomljeno, za njezina supruga, njihova sina i sve koji su znali i voljeli Halynu”, napisao je Baldwin na Twitteru.

Baldwin je jučer ispitan na policiji i pušten, a službenik Šerifovog ureda je izjavio kako u tom trenu nije nitko bio uhićen, niti su podignute ikakve optužnice. “On je slobodan čovjek”, rekao je glasnogovornik Šerifa, Juan Rios, o Baldwinu. Rios je dodao kako se istraga trenutno fokusira na vrstu streljiva koja je bila u Coltu, te kako je to streljivo dospjelo u njega.

Sigurnost i protokoli su striktno definirani

NYT objašnjava kako su sigurnosni protokoli za filmske setove na kojima se koriste pištolji rekviziti iznimno striktni. Objašnjavaju kako sva oružja moraju nadzirati licencirani oružari, te da bi glumci morali biti educirani po pitanju sigurnosti oružja. Pravo streljivo se nikada, pod nikakvim okolnostima, ne bi smjelo koristiti.

Za potrebe snimanja filmova najčešće se koristi pravo oružje koje je napunjeno praznim ulošcima, odnosno, “ćorcima”. Iako nije riječ o pravom streljivu, ti prazni ulošci su, objašnjava NYT, i dalje opasni jer se u njima koristi barut, čahura, te neka vrsta punjenja poput voska. Zbog takve izrade, pištolji rekviziti pri ispaljivanju imaju realističan plamen i zvuk, poput pravog pištolja. No, u ovom slučaju, nešto je pošlo po krivu, vjerojatno u protokolu oko sigurnosti, teoretizira Times.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu