Politika & Kriminal

Detalji tragedije u Varaždinu: Trudnica koja je umrla bila je na respiratoru, bebu su spasili carskim rezom

Mlada žena neko je vrijeme ležala intubirana na Odjelu intenzivne njege

U varaždinskoj bolnici tijekom noći je zbog teške upale pluća uzrokovane covidom-19 umrla 32-godišnja rodilja, no liječnici su uspjeli poroditi dijete, izvijestio je u utorak ravnatelj bolnice Nenad Kudelić. “Riječ je o mladoj ženi od 32 godine koju smo uspjeli poroditi, ali je zbog komplikacija, odnosno teške upale pluća, preminula”, rekao je Kudelić Hini.

Još neke detalje o ovom slučaju doznao je Jutarnji list, koji piše kako je žena već je neko vrijeme ležala intubirana na Odjelu intenzivne njege OB Varaždin. Zbog težeg oblika Covida-19 završila je na respiratoru.

Kad je došao trenutak poroda, liječnici nisu imali drugog izbora nego poroditi ju carskim rezom. Dijete, porođeno u 32. tjednu trudnoće, teži 2.200 grama i dobrog je zdravstvenog stanja. Čeka se nalaz je li pozitivno na koronu, javlja HRT.

Teže kliničke slike

Tijekom ovog mjeseca u bolnici je zabilježen linearni porast hospitalizacije osoba zaraženih koronavirusom, a iako se u posljednjih nekoliko dana brojka ustabilila, kliničke slike bolesnika puno su teže. Kudelić kaže kako je u prethodnom valu pandemije uz dvostruko veći broj hospitaliziranih pacijenata, odnosno njih 300, na respiratoru bio manji broj ljudi, najviše u jednom trenutku njih 24-ero.

“U ovom valu broj hospitaliziranih je upola manji, ali bolesnika koji zahtijevaju intenzivno liječenje i respiratore je između 25 i 30”, istaknuo je Kudelić

Ranije se ljudima stanje pogoršavalo nakon 10 do 15 dana, a danas je to razdoblje kraće pa pacijenti završe u bolnici već nakon pat ili šest dana, i to s naglim pogoršanjem. “Ti pacijenti vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru. Osim toga, u prijašnjem valu statistika je govorila u prilog osoba starije životne koje su imale izraženije komorbiditete, a sad je sve veći postotak teže oboljelih koji nemaju drugih komorbiditeta”, naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu