Politika & Kriminal

Detalji USKOK-ove akcije: Anu Karamarko, doznajemo, terete zbog navodno lažnog računa za softver

Telegramova reporterka donosi nove informacije

USKOK je jutros pokrenuo akciju zbog sumnji da su vlasnici najmanje devet tvrtki, među kojima je Ana Karamarko, oštetili državni proračun za više desetaka milijuna kuna neplaćenog poreza. Vlasnike tvrtke terete da su od 2017. do 2019. ispostavljali lažne fakture uz pomoć kojih su izvlačili novac i izbjegavali plaćanje poreza.

Riječ je o tvrtkama iz Zagreba, Splita i Rijeke, koje su, prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, međusobno ispostavljale račune za razne usluge. Na taj su način, sumnja se, njihovi vlasnici izvlačili novac iz tvrtki, i pritom varali na PDV-u te umanjivali osnovicu za plaćanje poreza na dobit. Prvoosumnjičeni u ovom slučaju je 44-godišnji Tomislav Pavković, a drugoosumnjičeni je 41-godišnji Oliver Kolobarić. Obojica su vlasnici privatnih tvrtki. Uz njih je pod nadzorom policije u ovom trenutku još najmanje 36 osoba.

Ukupno 150 policijskih službenika koordinirano je upalo u sjedišta firmi u potrazi za dokumentacijom, potvrđeno nam je u Ravnateljstvu policije. Većina dokumentacije izdanih računa i obračuna poreza, kako doznajemo, već je od ranije detektirana kao sumnjiva. Naime, provjeravajući poslovanje ovih tvrtki, poreznici su došli do saznanja da usluge koje su naplatili uopće nisu obavljene.

Istražitelji tvrde da je račun lažan

Istražiteljima su prva dvojica osumnjičenih u ovom slučaju, Pavković i Kolobarić, već od ranije poznati kao i većina koje povezuju s ovim prijevarama. Kako se među njima našla tvrtka Drimia Ane Karamarko još nije službeno potvrđeno.

U prvim izvještajima o ovoj akciji pisalo se kako je njezina tvrtka, prema tvrdnjama istražitelja, za fiktivne usluge platila 400.000 kuna. Telegram neslužbeno doznaje kako problematiziraju račun za softver. Istražitelji naime tvrde da je taj račun lažan. Ana Karamarko objašnjavala je, pak, da je uredno instaliran na računala u njezinoj firmi.

Ona je rano jutros dovedena u poslovne prostorije tvrtke u Novoj Vesi 17, u središtu Zagreba, kako bi bila nazočna policijskoj pretrazi. Nakon višesatnog pregleda ureda, djelatnici PNUSKOK-a odveli su Anu Karamarko na ispitivanje. To znači da je, kao i ostali osumnjičeni u ovom trenutku uhićena. U nastavku procesa očekuje se ispitivanje vlasnika tvrtki uključenih u ovaj lanac. USKOK će, ako ocjeni da je to potrebno, protiv njih nakon toga zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Ovakvi lanci nisu novost ni u Hrvatskoj

U pitanju je takozvana kružna prijevara kakve se već godinama viđaju i u hrvatskim, ali i svjetskim kriminalnim krugovima. Modus je jednostavan – jedna firma drugoj ispostavi račun za nepostojeću uslugu. Vlasnici novac podijele, a zatim još na osnovu te iste fakture opravdaju PDV, te kasnije umanje porez na dobit.

Za sada se, prema izvorima u Ravnateljstvu policije i USKOK-u, spominje iznos od 11 milijuna kuna štete državnom proračunu što su ga učinile tvrtke koje posluju u Zagrebu. Telegramovi sugovornici, međutim, tvrde da će taj iznos, nakon što se pribroje štete koje su napravile tvrtke sa splitskog i riječkog područja biti višestruko veći.

Sporne usluge čišćenja i popravci automobila

Prema informacijama do koji smo do sada došli, tvrtke koje su se našle pod istragom, dvije su godine ispostavljale doista različite račune. Bilo je tu, kako se navodi u prijavi, faktura za čišćenje, vulkanizerske i druge radove vezane za automobile, kao i računa za dimnjačarske usluge. Iznosi na njima kretali su se od stotinu do nekoliko stotina tisuća kuna.

Kada su poreznici nedavno počeli provjeravati poslovanje tih tvrtki, te počeli shvaćati da se radilo o fakturiranju nepostojećih usluga, vlasnici su prema USKOK-ovim tvrdnjama pokušali zametnuti financijske tragove. Angažirali su, neslužbeno doznajemo, tvrtke svojih znanaca da im izrade dokumentaciju kojom bi, pod krinkom da su poslovi bili dani podizvođačima, opravdali neplaćanje poreza na dodanu vrijednost i dobit. Međutim, u krugu osumnjičenih, kao pomagači u utaji poreza našli su se i vlasnici tih trećih tvrtki.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu