Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Devetero pripadnika HVO-a i Armije BiH optuženo za ratne zločine protiv zarobljenika u Brčkom

Optuženi su za ne poduzimanje mjera kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin

FOTO: Ilustracija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH koje tereti za ratne zločine počinjene na području Brčkog, uključujući jednog generala HVO-a. Među optuženima je umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Martin Frančešević (57) koji je tijekom rata u BiH obnašao brojne zapovjedne dužnosti. Bio je zapovjednikom 108. brigade HVO Ravne-Brčko a sada je na dužnosti pomoćnika ministra branitelja Federacije BiH.

Njega i ostale optužene Tužiteljstvo BiH tereti da su odgovorni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Optužnica se temelji na tvrdnji da su oni odgovorni za zlostavljanje i ubojstvo jedanaest pripadnika vojske bosanskih Srba.

Frančešević je optužen po zapovjednoj odgovornosti zajedno sa Ramizom Pljakićem (61), Hazimom Fazlovićem (69), Ivom Anđelovićem (56) i Bahrijom Fazlovićem (52) koji su bili na najodgovornijim dužnostima u tadašnjoj Operativnoj skupini I – Bosanska Posavina, 108. pješačkoj brigadi HVO-a, te 108. motoriziranoj brigadi Armije RBiH.

Optužuje ih se da su znali za zločin, ali nisu prijavili počinitelje

Tužiteljstvo BiH u optužnici tvrdi kako su oni znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici te su propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin.

Sarajevski odvjetnik Krešimir Zubak izjavio je u utorak za Hinu kako uopće ne dvoji da Tužiteljstvo BiH nije imalo elemenata za podizanje optužnice protiv generala HVO-a i bivšega zapovjednika 108. brigade Martina Frančeševića i bivšega časnika HVO-a Ive Anđelovića, jer oni, kako je istaknuo, nisu u to doba bili nadređeni zapovjednici na području gdje su se dogodili zločini.

Odvjetnik nije iznenađen podizanjem optužnice

“Zastupao sam i Martina Frančeševića i Ivu Anđelovića u istražnom postupku i njihove se obrane podudaraju. Već tada je bilo jasno kako Tužiteljstvo nema dovoljno pouzdanih elemenata za podizanje optužnice, a pravi dokaz je zapravo imao i dostavio general Frančešević iz kojega se posve razvidno vidi da on i Anđelović nisu zapovijedali nikakvim postrojbama niti su bili odgovorni po zapovjednoj dužnosti za područje gdje se u to vrijeme navodno dogodio zločin za koji su Frančešević i Anđelović optuženi”, rekao je Zubak.

Ipak nije iznenađen, kako je rekao, podizanjem optužnice “jer je odavno jasno kako Tužiteljstvo BiH želi optužnicom razvodniti odgovornost i krivnju raspodijeliti i umanjiti onima koji su doista počinili ratne zločine”.

Tužiteljstvo BiH pokušava pred kraj godine ispuniti norme

Podizanje brojnih optužnica pred sam kraj godine već je uobičajena praksa Tužiteljstva BiH koje na taj način pokušava ispuniti zadane norme. Prema podacima iz revidirane strategije procesuiranja ratnih zločina u Tužiteljstvu BiH trenutačno je otvoreno oko 550 predmeta s oko četiri i pol tisuće poznatih počinitelja odnosno potencijalnih optuženika.

Ove je godine podignuto tek 17 optužnica na temelju kojih je Sud BiH donio 24 presude u kojima je osudio 33 osobe, a oslobodio njih 12.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više