Politika & Kriminal

Đikić krivi Plenkovića i Stožer zbog širenja korone: 'Ključ borbe nije u rukama građana, već u rukama Vlade'

'Premijer kaže da neće donositi nepopularne odluke, Stožer onda odugovlači'

Broj novozaraženih u Hrvatskoj iz dana u dan raste, a danas ih je zabilježeno 4571. Istovremeno preminulo je još 26 osoba. Osvrćući se na trenutnu epidemiološku sliku zemlje ministar Vili Beroš je pozvao građane da se cijepe i da poštuju mjere, te je poručio kako ključ za rješenje situacije u njihovim rukama. No, znanstvenik Ivan Đikić, kojeg je N1 zatražio za komentar situacije, smatra da je odgovornost na Nacionalnom stožeru.

“Trenutačna situacija u Hrvatskoj je opasna za zdravlje građana i ozbiljna za gospodarstvo, školovanje i život građana, posebno tijekom jeseni i zime. Ta opasnost će trajati dok god se budemo ovako neodgovorno ponašali, omalovažavali opasnosti i dok god Stožer ne preuzme odgovornost, poveća procijepljenost i uvede pravilne mjere na vrijeme i počne slati jasne poruke građanima. Ovaj četvrti val odnijet će dosta veliki broj umrlih u Hrvatskoj, i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala”, kazao je Đikić.

Odluka o školama gora od one s propusnicma za županije

Smatra da su građani zbunjeni te da je očigledno da su izgubili povjerenje u Stožer i Vladu i to zbog nejasnih odluka stožera i jer, kako je kazao, Vlada nije poduzela jasne poteze. “Odluka Stožera da se zatvaraju škole na način kako je obavljeno jučer je među gorim odlukama koje su donijeli u borbi protiv ove pandemije, gora je čak i od odluke da se uvedu propusnice za kretanje među županijama pred Božić prošle godine koja nije polučila nikakav uspjeh i prekinuta je nakon tjedan dana”, iznio je primjer Đikić.

Potom je dodao: “Problem je Stožera da premijer tvrdi da neće donositi nikakve nepopularne odluke, pa Stožer onda odugovlači i relativiziraju se ozbiljna upozorenja o opasnoj oluji širenja virusa. Činjenica da je toliki postotak pozitivnih među testiranima je alarm za bilo kojeg epidemiologa i ne bismo si smjeli dopustiti da dođemo do stanja takvog proširenog i opasnog širenja virusa unutar populacije. Kada virus potpuno izbjegne kontroli onda se donose ovakve nejasne odluke koje zasigurno neće prekinuti ciklus širenja. To je kao kada idete gasiti ozbiljnu vatrenu stihiju dječjim špricama, a ne profesionalnim kanaderima. Jasno je da će u takvim uvjetima vatra odnijeti ogromne živote”.

Tko ima ključ u svojim rukama?

Upravo stoga, smatra Đikić, ključ borbe nije na građanima. “Stoga bih korigirao ministra Beroša. Ključ borbe protiv ove pandemije nije u rukama građana nego je i ključ i odgovornost u rukama Vlade RH”, govori.

Ističe kako je neophodno da Vlada preuzme odgovornost, pokrene nove programe i značajno poveća procijepljenost populacije preko 60 posto do kraja godine. “Inače će nam i početak 2022. biti vrlo neizvjestan s velikim brojem umrlih”, zaključuje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu