Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dio prosvjednih konvoja iz Pariza krenulo u Bruxelles

Prosvjed bi se u Belgiji trebao održati sutra

Police officers control vehicles at Porte de Saint-Cloud, western Paris, on February 12, 2022, as convoys of protesters from the "Convoi des Libertes" arrive in the French capital. - Thousands of protesters in convoys, inspired by Canadian truckers paralysing border traffic with the US, were heading to Paris from across France on February 11, with some hoping to blockade the capital in opposition to Covid-19 restrictions despite police warnings to back off. The protesters include many anti-Covid vaccination activists, but also people protesting against fast-rising energy prices that they say are making it impossible for low-income families to make ends meet. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
FOTO: AFP

Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima sudjelovali u prosvjedu protiv covid putovnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parišku regiju te su krenuli put Bruxellesa gdje, unatoč zabrani belgijskih vlasti kane prosvjedovati u ponedjeljak, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom. Izvor iz policije je kazao da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariška predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani.

Dio bi ih i sutra ujutro mogao krenuti prema Bruxellesu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom “konvoj slobode”, a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treći tjedan zaredom, paraliziraju Ottawu. Slijedilo ih je još nekoliko zemalja. No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve prosvjede “motornim vozilima” u Bruxellesu te su objavile da su poduzele mjere “kojima će spriječiti blokadu glavnoga belgijskog grada”.

Pariz pod policijskim nadzorom

Pariška je policija u nedjelju tvitala da su u gradu rasporedili svoje snage kako bi spriječili prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad u sklopu zabranjene operacije “konvoj slobode”. Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije.

Prosvjednici protiv covid propusnica, ali i protiv predsjednika Emmanuela Macrona, u subotu nisu uspjeli blokirati francuski glavni grad kako su prvobitno htjeli. Policija je uhitila 97 osoba i kaznila ih 513, prema službenom izvješću. Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bulonjskoj šumi, nastojeći rastjerati i posljednje prosvjednike. Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Elizejskih poljana, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

Takozvani “konvoj slobode” u Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta otvorenih za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike koji su demonstrirali protiv porasta računa za energiju. Među uhićenima u subotu je i jedan od vođa “žutih prsluka” Jerome Rodrigues.