Diplomatski odnos Sjeverne Koreje i Malezije već je ozbiljno kompliciran, sad jedni druge drže za taoce

Ubojstvo Kim Jong-nama izazvalo je sukob među dvijema zemljama

ZADNJA IZMJENA: ožu. 7, 2017
Foto: AFP

Sjeverna Koreja je zabranila državljanima Malezije da napuštaju njihovu zemlju. Ubrzo je uslijedio malezijski odgovor, odlučili su se na isti potez. Državna informativna agencija Sjeverne Koreje objavila je priopćenje Ministarstva vanjskih poslova u kojem piše kako je Malezijcima privremeno zabranjeno napuštanje Sjeverne Koreje.

Zabrana traje dok se ne riješi incident koji se dogodio u Maleziji. Malezijski premijer Najib Razak ovu je odluku nazvao “odvratnim činom” koji njegove građane stavlja u poziciju taoca. Rekao je kako će izdati direktivu malezijskoj policiji da građanima Sjeverne Koreje ne dozvoli izlazak iz Malezije sve dok se ne riješi pitanje sigurnosti njihovih građana.

‘Malezija je privržena miru’

Malezijsko ministarstvo unutarnjih poslova ranije je objavilo da će se zabrana odnositi isključivo na diplomate i osoblje sjevernokorejskog veleposlanstva u Kuala Lumpuru. “Malezija kao nacija privržena miru obvezuje se održavati prijateljske odnose sa svim zemljama. Međutim, zaštita naših državljana naš je prioritet i nećemo oklijevati poduzeti sve potrebne mjere kad su ugroženi”, naglasio je malezijski premijer.

Malezijska policija je imenovala sedam državljanina Sjeverne Koreje koji su povezani s ubojstvom Kim Jong-nama. Dvojica osumnjičenih trenutno se kriju u ambasadi Sjeverne Koreje. Zaposlenik aerodroma i službenik ambasade nisu se pojavili na ispitivanju.

Nepoželjni ambasadori

Sjeverna Koreja je malezijskog ambasadora prozvala nepoželjnom osobom, a na isti način Malezija tretira ambasadora Sjeverne Koreje. Kang Chol, ambasador Sjeverne Koreje, konstantno blokira istragu i sprječava obdukciju Kim Jong-namova tijela. Laboratorijski nalazi su potvrdili da je ubijen zabranjenim kemijskim otrovom.

Malezijska državna agencija tvrdi kako se u Sjevernoj Koreji trenutno nalazi devet njihovih građana, trojica zaposlenika ambasade i šest članova njihovih obitelji. U svojem prvom izvješću nakon napada sjevernokorejska agencija KCNA optužila je malezijske vlasti za kršenje međunarodnih zakona zbog provođenja obdukcije i zadržavanja tijela.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru