Politika & Kriminal

Direktor CIA-e otkrio: oko 100 njihovih službenika pati od misterioznog havanskog sindroma

Američki obavještajci sumnjaju na Rusiju

(FILES) In this file photo former Deputy Secretary of State William Burns testifies on the current situation in the Ukraine to the Senate Foreign Relations Committee on Capitol Hill in Washington, DC, March 6, 2014. - US President-elect Joe Biden on January 11, 2021 announced William Burns as his pick to lead the Central Intelligence Agency, tapping a retired veteran diplomat who helped lead secret talks with Iran. Burns spent over three decades in the US foreign service, including a stint as ambassador to Russia from 2005-2008, and high-ranking jobs in the State Department. (Photo by Jim WATSON / AFP)
FOTO: AFP

Oko 100 službenika CIA-e i članova njihovih obitelji nalazi se među 200-tinjak američkih dužnosnika oboljelih od misterioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns. Burns, kojeg je američki predsjednik Joe Biden kao prvog karijernog diplomata postavio na čelo CIA-e, rekao je u intervjuu za javnu radiopostaju National Public Radio da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdi uzrok sindroma koji se manifestira kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg časnika koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu skupinu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji sudjeluje u istrazi. Agencija je također skratila, s osam na dva tjedna, vrijeme koje osobe povezane s CIA-om moraju čekati na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, rekao je.

Kao mogućeg krivca imenovao Rusiju

“Mislim da je duboka obveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan učiniti”, rekao je Burns za NPR u prvom intervjuu otkako je u ožujku postao direktor CIA-e. Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih zaposlenika u veleposlanstvu na Kubi 2016.

Burns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija znanosti u prosincu potvrdila kako je vjerojatna teorija da sindrom uzrokuju zrake “usmjerene energije”. Postoji “vrlo jaka mogućnost” da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Burns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu