Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Direktor izvadio tri milijuna kuna iz tvrtke i nikad ih nije vratio. Gurnuo ju u stečaj

Direktor je samom sebi prividno prodao i dio stečajne imovine tvrtke

Najmanje tri milijuna kuna gospodarskim je zlouporabama s računa tvrtke podigao njezin 60-godišnji “stvarni” direktor s područja Koprivničko-križevačke županije, čime joj je prouzročio stečaj.

Iz policije su u ponedjeljak priopćili kako ga, kao zaposlenika te tvrtke u kojoj je obavljao poslove stvarnog direktora protivno njenom interesu, terete da je od 2018. do 2020. godine podizao sa žiro računa novac u ukupnom iznosu od gotovo 2,9 milijuna kuna.

Novac proknjižio kao pozajmicu sebi

Taj novac nije dokumentirao kao poslovni trošak već ga je zadržao za sebe, uknjiživši ga kao pozajmicu sebi koju nije vratio. Time, te nepoduzimanjem bilo kakvih pravnih radnji osiguranja povrata sredstava, nije zaštitio interes tvrtke o čijim se interesima bio dužan brinuti.

Osim navedenoga, osumnjičen je i da je prividno samom sebi prodao dio stečajne imovine tvrtke, vrijedne gotovo 131 tisuću kuna. U policiji ističu kako se prividnost tog pravnog posla očituje u činjenici da račun nije plaćen, nego je u poslovnim knjigama tvrtke uvećan kao osobni dug 60-godišnjaka.

Zbog izvlačenja imovine nenaplatnim pravnim poslom nad tvrtkom je zaključen stečajni postupak, iz razloga nedostatka imovine za namirenje troškova postupka i vjerovnika.

Ugovorio radove, a nije ih obavio

Osumnjičeni se tereti i da je kao odgovorna osoba doveo u zabludu odgovorne osobe druge tvrtke iz županije, na način da je ugovorio izvođenje određenih radova, pa su mu te osobe uplatile predujam od 150 tisuća kuna, a ugovoreni radovi nisu izvedeni, niti je novac vraćen.

Iz policije ga sumnjiče za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i prouzročenje stečaja. Nisu htjeli reći kojom se djelatnošću bavila tvrtka osumnjičenoga jer bi time, kažu, otkrili njegov identitet.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više