Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

raT U UKRAJINI

raT U UKRAJINI Direktor instituta francuskog Ministarstva oružanih snaga: 'Putin bi mogao otvoriti frontu na Balkanu'

Dr. Jean-Baptiste Jeangène Vilmer smatra da će Putin eksalacijom pokušati preokrenuti lošu situaciju u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi otvoriti novu frontu na Balkanu, piše dr. Jean-Baptiste Jeangène Vilmer, direktor Instituta za strateška istraživanja (ISREM) pri francuskom Ministarstvu oružanih snaga.

“Ne bi to učinio samo da maksimalizira svoje šanse pobjede za istu cijenu, ako recimo vjeruje da su međunarodne sankcije došle do svog vrhunca, nego i da stvori diverziju, ako želi maknuti fokus sa svog relativnog ili apsolutnog neuspjeha u Ukrajini”, upozorava Jeangène Vilmer.

Francuski stručnjak ima bogato iskustvo u međunarodnim odnosima: radio je, između ostalog, na američkom sveučilištu Yale, sveučilištu McGill u Kanadi, sveučilištu Montreal, francuskom ministarstvu Banjskih poslova te francuskoj ambasadi u Turkmenistanu. Posljednjih nekoliko godina na poziciji je direktora strateškog instituta IRSEM, koji za francusku vojsku izrađuje vanjskopolitičke analze.

‘Izlaz će tražiti u eskalaciji situacije’

Tezu o balkanskoj fronti objavio je na stručnom portalu Le Grand Continent, sa sjedištem u Parizu, koji okuplja međunarodne pravne, političke i druge stručnjake. “Ovaj rat uništava budućnost Rusije i ruski narod to zna. Moglo bi doći do ozbiljnih nemira u Rusiji, čega se Putin najviše boji”.

Radi toga, smatra Jeangène Vilmer, moguće je da Putin počne postupati poput očajnika. “Putin je već izgubio. Stjerao je samog sebe u kutu. Ali to nije dobra vijest, jer on to zna. Pokušat će ponovno uspostaviti inicijativu tako da eskalira stvari. Moguće je da misli kako mu je jedini put iz ove situacije – eskalacija”.

Autor zatim iznosi tri moguća scenarija za takvu eskalaciju: jedan je napad na neku članicu NATO-a, kroz lažne optužbe da su napali Rusiju ili neki inscenirani incident, recimo na granici Ukrajine i Poljske. “Ako do toga dođe, Rusija bi vjerojatno usporedno s time prijetila nuklearnim oružjem, kako bi obeshrabrila NATO da aktivira Članak 5 i uzajamnu obranu”, smatra francuski stručnjak.

‘Putin je u paranoičnom deliriju’

Osim uvlačenja NATO-a u sukob, Putin bi mogao početi “brutalizirati Ukrajinu”, kaže, kroz sve žešće napade na civilne mete. S obzirom na to da mu sa svakim idućim danom raste percepcija poraza, nije nemoguće da aktivira taktičko nuklearno oružje i njime završi sukob. “Time bi šokirao zapadne zemlje, vjerojatno se nadajući da će obeshrabriti NATO od mogućeg odgovora.

Kao treću opciju Jean-Baptiste Jeangène Vilmer navodi diverzije i eskalacije na drugom frontovima, konkretno Balkanu. Ne piše na koje zemlje konkretno misli, no političke turbulencije očite su u Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, čiji se lider Dodik otvoreno hvali svojim vezama i planovima s Putinom.

No, upozorava, nejasno je postoji li u Rusiji dovoljna sredstva za takve daljnje ambicije i operacije. “Nije sigurno da će Putinovi generali, koji nisu svi podržavali invaziju na Ukrajinu, pratiti Putina posvuda, što će ga dodatno frustrirati. Putin je vidno zarobljen u paranoičnom i oholom deliriju, pa ništa ne možemo isključiti”, piše u zaključku svoje analize. “U tom tragičnom smislu, ovo bi mogao biti početak kraja”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više