Disciplinski sud izbacuje inspektora Kajkića iz policije zbog lažiranja dokumenata

Ovo je još nepravomoćna odluka za inspektora koji je svojedobno proglašen 'Ponosom Hrvatske'

ZADNJA IZMJENA: ruj 24, 2020

Disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova izrekao je mjeru prestanka državne službe Nikoli Kajkiću, inspektoru iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske i predsjedniku Nacionalnog sindikata policije. U pitanju je nepravomoćna odluka o otkazu na koju se Kajkić ima pravo žaliti.

Ovaj postupak protiv Kajkića pokrenut je još u srpnju 2018. nakon što je otkriveno da je lažirao jednu službenu bilješku. Radilo se o bilješci iz koje je proizlazilo da je razgovarao sa svjedokinjom ratnog zločina koji se uopće nije dogodio.

Detalji sporne bilješke

U bilješci iz siječnja 2018. Kajkić je napisao da je građanka s kojom je razgovarao iskazala kako ju je 1991. godine pod prijetnjom oružja silovala jedna osoba. Učinio je to, iako s tom ženom nikada nije obavljen obavijesni razgovor, niti je od nje uzeta izjava u prostorijama policije, niti je ona svjedočila da ju je netko silovao. Kajkić je, inače, radio na rasvjetljavanju ratnih zločina u Slavoniji, pa je i ovu bilješku uvrstio među službene dokumente.

Krajem srpnja 2018. ispostavilo se da je bilješka falsifikat, a lani u ožujku protiv Kajkića i njegove službene zapisničarke podignuta je optužnica na Općinskom sudu u Vunkovcima.

Nikola Kajkić: ‘Nisam kriv’

Dok se rasplet kaznenog postupka čeka, Disciplinski sud MUP-a presudio je da je prekršio Zakon o policiji i počinio težu povredu službene dužnosti. Kako je Telegramu potvrđeno, proglašen je krivim zbog nezakonitog rada.

Još do srpnja 2018., Kajkić je pod suspenzijom. Prije dva mjeseca, nedugo nakon parlamentarnih izbora tijekom kojih Kajkić nije skrivao svoju bliskost s Domovinskim pokretom, policija u Vinkovcima uhitila mu je sina. Sumnjičilo ga se za preprodaju droge.

Inače, cijelo vrijeme Kajkić tvrdi kako nije kriv za bilo kakve nezakonitosti u policijskom poslu, već da ga se “progoni jer previše zna”. Nekoć je za svoj doprinos policijskom radu dobio i nagradu “Ponos Hrvatske”. Cijele priče o ovom policajcu možete se prisjetiti ovdje.

Nakon što je doznao za odluku Disciplinskog suda Kajkić je na Facebooku napisao poduži post.

Hvala svima na čestitkama i lijepim željama!Dan nije za pohvaliti, dan je za brzu zaborav, jedan je od najgorih koji…

Posted by Nikola Kajkić on Wednesday, September 23, 2020

Više s weba
Ostanite uz telegramov program