Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Divna vijest. Mladi Sirijac upravo je saznao da mu je brat, koji je bio u prevrnutom kamionu kod Okučana, živ

Ali Omar nije se čuo s mlađim bratom nakon nesreće u kojoj su 4 osobe poginule. Novinari 24 sata su ga pronašli

FOTO: Privatna arhiva

Ranije danas prenijeli smo priču portala 24 sata, o mladom Sirijcu koji se obratio toj redakciji kako bi mu pomogli pronaći brata. Muhammad Omar (20) bio je, naime, u kamionu koji se u ponedjeljak ujutro prevrnuo na autocesti kraj Okučana. Nakon nesreće više se nije javljao bratu.

Sada su novinari 24 sata Aliju Omaru, tom 23-godišnjem Sirijcu koji živi u Njemačkoj, javili da mu je brat živ i zdrav i da se nalazi u pakračkoj bolnici s lakšim ozljedama. “Sigurno je živ, sto posto? Jeste li sto posto sigurni?! Hvala dragome Bogu, hvala vam, ne mogu vam dovoljno zahvaliti”, govorio je ushićeno Ali kad je saznao da mu je brat dobro.

‘Nisam htio pucati po drugima’

“Majka je bila izvan sebe, ne imati nikakve informacije, biti u neizvjesnosti je nešto najgore. Ali, dobro je. Jako mi je žao poginulih, njih mogu razumjeti. I ja sam prošao havariju kad sam bježao od vojske u Siriji, kad sam spašavao živu glavu i bježao prema Europi”, kazao je Ali. Opisao je kako je obitelj do rata živjela u Siriji te kako mu je otac bio farmer koji je imao puno koza i ovaca.

“Kad je počeo sukob morali smo bježati jer smo Kurdi, mi nismo nigdje poželjni. Sve iznad 16 godina su odvlačili u vojsku, a ja nisam htio ubijati, nisam htio pucati po drugima. Zato sam krenuo pješke prema spasu. I mnogi su tako, prodavali su sve što su imali ili su im rodbina iz Europe slala novac, svatko se snalazio kako je mogao” opisao je Ali za 24 sata.

U Njemačkoj pokušava spojiti obitelj

Siriju je napustio kad je bio deveti razred osnovne škole. Prisjetio se kako je otišao u Tursku pa onda krenuo prema Grčkoj. Iz Grčke su ga vratili u Tursku gdje se nalazio neko vrijeme. Put je trajao tri do četiri mjeseca, a većinom je išao pješke, tek nešto automobilom.

“Nakon toga smo ponovno krenuli te smo uspjeli doći u Srbiju pa preko Mađarske i Austrije došli smo do Njemačke i tu sam tražio azil te ga dobio”, kazao je Ali. Nakon dolaska u Njemačku krenuo je na tečaj te brzo svladao jezik. Ubrzo je u tvornici dobio i posao. Ima stan i ponovno pokušava spojiti obitelj, ali napominje kako je to jako teško jer nemaju papire.

“Kao Kurdi smo u jako nepovoljnom položaju. Da bismo izbjegli rat i mobilizaciju morali smo ostaviti sve dokumente kako se ne bi znalo da smo Sirijci jer bi nas odmah odveli u rat. A to ne želimo, tamo se više ne zna tko ratuje protiv koga, ima previše frakcija”, objasnio je za 24sata razlog zbog kojeg je mlađeg brata u Njemačku pokušao dovesti ilegalnim putem.