Dobili smo službeni odgovor iz policije: Glasnović neće biti kažnjen zbog onih plakata jer Jugozomboidi ne postoje

Etičko povjerenstvo već je tražilo od Nezavisnih za Hrvatsku da plakat uklone

ZADNJA IZMJENA: svi 29, 2019

Nakon što je saborski zastupnik Željko Glasnović tijekom kampanje za EU izbore, na koje je izašao s Nezavisnima za Hrvatsku, objavio plakat na kojem je stajalo, citiramo: “Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku. Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu”, pitali smo policiju predstavlja li ta njegova poruka nezakoniti poziv na mržnju.

Sasvim konkretno, zanimalo nas je ima li u toj poruci elemenata kaznenog djela “javnog poticanja na nasilje i mržnju” za što zakon predviđa i do tri godine zatvora.

Što kaže Kazneni zakon RH?

Naime, u Članku 325. Kaznenog zakona stoji da se kaznom do tri godine zatvora može kazniti onaj “tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina”.

Sporni plakat Glasnović je proširio putem društvenih mreža, pa je nakon prijave reagiralo i Državno izborno povjerenstvo. Prijavilo je Glasnovića Etičkom povjerenstvu koje je naložilo Glasnoviću i stranci Neovisni za Hrvatsku da plakat ukloni.

Eto, sad se oglasila i policija

Na reakciju policije čekali smo šest dana. Za to vrijeme, kako proizlazi iz odgovora, policijski službenici analizirali su sporni Glasnovićev plakat te zaključili kako u njemu nema “elemenata kaznenog djela za koje se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti”. Drugim riječima, policija smatra da ne treba reagirati.

Ovu odluku dodatno su i objasnili. Kažu da Glasnovićev plakat ne poziva javno na nasilje i mržnju jer se “Jugozomboide”, što ih spominje, ne može svrstati u kategoriju ugroženih skupina. Policija, dakle, tumači da “jugozomboidi” ne predstavljaju društvenu skupinu koja se štiti Člankom 325. Kaznenog zakona.

Još su napomenuli kako nisu utvrđeni niti elementi prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije jer se poruka navedena na plakatu ne odnosi niti na jednu kategoriju konkretnih osoba koju kao ugroženu kategoriju taj Zakon štiti.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program