Dobra vijest sa suda za gospodina Mamića: nakon vrlo zgodnog postupka oslobođen je optužbi za prijetnje smrću

Menadžeru Dinanomovog igrača govorio je: 'Rukama ću ti izvaditi grkljan', 'Ja ću te ubiti i odslužiti'

ZADNJA IZMJENA: ruj 8, 2018
Foto: PIXSELL

Odbjegli Zdravko Mamić i pravomoćno je oslobođen optužbe za prijetnju menadžeru mladog igrača Dinama Roberta Murića nakon što je ovaj najavio odlazak iz kluba. Odlučio je tako Županijski sud u Zadru potvrdivši presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Na prvu oslobađajuću presudu tužiteljstvo je uložilo žalbu, no ona sada nije prihvaćena. Tako je i konačno sudski potvrđeno kako “Mamićeve riječi upućene igračevom menadžeru Davoru Ćurkoviću nisu bile prijetnja”.

Mamić je doista prijetio igračevom menadžeru

Sporna situacija desila se 9. prosinca 2013., kada je mladić najavio mogući odlazak iz kluba koji bi za Mamića značio gubitak milijunskih iznosa. “Ne smij mi se u lice jer ću ti golim rukama izvaditi grkljan”, govorio je Mamić Ćurkoviću tijekom rasprave što se tog dana povela oko uvjeta za sklapanje novog ugovora za tada maloljetnog Murića, s kojim su k Mamiću osim Ćurkovića došli i njegov otac Branko, te Željko Pakasin, Murićev obiteljski prijatelj. Svoj trojici, iznervirani Mamić u idućem je trenutku poručio i da će “ih ubiti i odslužiti”.

Međutim, u nekom trenutko došlo je do obrata. Kada su se ljudi kojima je prijetio pojavili na sudu, bilo je jasno da su nesporazume s gospodinom Mamićem u međuvremenu izgladili. Potvrdili su, izrijekom, da ih kazneni progon više ne zanima.

Davor Ćuković je doduše prvotno izjavio da je zbog Mamićevih prijetnji čak postavio video nadzorne kamere na svoju obiteljsku kuću, a njegova supruga Martina Ćurković tijekom istrage je navela da su i menadžer i igračev otac bili vidno prestrašeni. Na glavnoj sudskoj raspravi je ponovila da su “djelovali zabrinuto i uznemireno”.

Strah za karijeru mladog Dinamovog igrača

I Branko Murić svjedočio je u istrazi da se “od Mamićevih prijetnji skamenio”. Kasnije je pak ublažio svoje svjedočenje, te je objašnjavao kako se Mamić nije obraćao izravno njemu, već Davoru Ćurkoviću. Doduše priznao je da se bojao za karijeru svog sina.

Budući da su igračev otac i menadžer i njihov prijatelj bili samo zabrinuti, a nisu potvrdili da se osjećaju ugroženo i prestrašeno, tu je činjenicu sud posebno cijenio kod odlučivanja o Mamićevoj krivnji. Odnosno, budući da se baš i nisu prestrašili onoga što im je Mamić rekao donijeta je oslobađajuća presuda.

Kako su tijekom istrage, kada su optužili Mamića, Ćurković, Murić i Pakasin ispitivani bez nazočnosti okrivljenika, ti njihovi iskazi više se i nisu mogli koristiti kao relevantni dokazi.

Pa tko se boji onog s kojim onda ide u kafić?

“Uz ovakve iskaze oštećenih kao svjedoka nije izvan svake razumne sumnje moguće zaključiti da je okrivljenik počinio kazneno djelo prijetnje prema većem broju osoba”, stoji u pravomoćnoj presudi.

“Zaista osobe koje se straše za svoj život, koje prijetnju ozbiljno shvaćaju ne idu nakon izgovorenih prijetnji u kafić, pa na ručak, a potom tek poslije sedam dana podnose kaznenu prijavu”, zaključio je zadarski sud.

Robert Murić tek je u srpnja 2014. otišao iz Dinama u Ajax, a nakon što je neko vrijeme igrao u tom klubu, pa u talijanskoj Pescari, potpisao je za portugalsku Bragu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1995 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program