Politika & Kriminal

Dodijeljen i Nobel za kemiju

Nagrađeni su znanstvenici Benjamin List i David MacMillan za 'razvoj asimetrične organokatalize'

FOTO: Niklad Elmehed/Nobel/Twitter

Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju za 2021. su znanstvenici Benjamin List i David MacMillan za “razvoj asimetrične organokatalize”, objavila je u srijedu Kraljevska švedska akademija znanosti. Ni ove godine zbog covida-19 nema banketa u Stockholmu te laureati primaju medalje i diplome u svojim domovinama.

Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u znanosti te za književnost i kao priznanje naporima za mir. Ugledna nagrada vrijedna je deset milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od milijun eura.

Nagrade se objavljuju cijeli tjedan

U četvrtak će se objaviti dobitnik nagrade za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu. Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.

U utorak je objavljeno da su dobitnici Nobela za fiziku znanstvenici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi za njihov “revolucionarni doprinos razumijevanju složenih fizikalnih sustava”, a u ponedjeljak su Nobelovu nagradu za medicinu dobili Amerikanci David Julius i Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu