Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dodik je apsolutna senzacija. Sad se divi ruskim diplomatima kako lijepo šire 'mir i stabilnost'

Objasnio je kako rade 'na dobrobit svoje, ali i zemalja širom svijeta, vodeći mirotvornu politiku'

30.09.2022., Trg Republike Srpske, Banjaluka (BiH) – Stranka Milorada Dodika SNSD (Savez nezavisnih socijal demokrata) odrzala je posljednju i najvecu politicku tribinu pred predstojece izbore koji ce se odrzati u nedjelju. Tribini su prisustvovali svi zvanicnici SNSD-a, poput Zeljke Cvijanovic, predsjednice RS, i Zorana Tegeltije, predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH. Nakon tribine na scenu je nastupila Svetlana Raznjatovic Ceca a vise hiljada okupljenih simpatizera ove stranke je pjevalo njene hitove. 

  Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u petak hvalio Rusiju, a posebice njezinu diplomaciju tvrdeći kako ona svijetom širi mir i stabilnost. Iz Dodikova su ureda medijima dostavili izjavu u povodu 10. veljače, kojega Rusija obilježava kao dan svoje diplomacije, a predsjednik Republike Srpske to je iskoristio kako bi još jednom nekritički veličao sve što Moskva radi.

Ocijenio je kako današnji diplomati Rusije, zemlje koja je započela agresivni rat protiv Ukrajine, nastavljaju tradiciju svojih prethodnika “radeći na dobrobit svoje, ali i zemalja širom svijeta, vodeći mirotvornu politiku s ciljem stabilne budućnosti čovječanstva i poštujući temeljna načela međunarodnog prava i uloge Ujedinjenih naroda”.

Zahvalan je Rusiji jer uložila veto na osudu genocida u Srebrenici

Dodik tvrdi kako je tako bilo i u slučaju BiH, odnosno kako je Moskva dosljedno zagovarala poštivanje Daytonskog sporazuma. Po njegovim riječima Republika Srpska duguje “vječitu zahvalnost” nekadašnjem veleposlaniku Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu.

Kaže kako je on svojim glasom spriječio da se u Vijeću sigurnosti svjetske organizacije izglasa rezolucija o osudi genocida u Srebrenici što su ga u srpnju 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Rezoluciju je u povodu 25. obljetnice tog zločina predložila Velika Britanija, a Rusija je uložila veto.

“Veliki svjetski diplomat (Čurkin) pokazao je tada svoje pravdoljublje, nesalomljivost i hrabrost”, kaže sada Dodik, na čiji je poticaj u Istočnom Sarajevu zbog glasanja u Vijeću sigurnosti postavljena spomen-ploča na kojoj piše “Hvala za rusko ‘ne’ “. Dodik je u siječnju izazvao skandal odlukom da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, glavnom kreatoru agresije na Ukrajinu, dodjeli odličje RS.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više