Dodik se danas sastao s Milanovićem i Plenkovićem, a jedna od glavnih tema bio je Dayton. Izvukli smo najvažnije

Dodik kaže da je hrvatske lidere upoznao s činjenicom da je Daytonski sporazum "devastiran od strane međunarodnog faktora"

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Zagreb je danas na poziv predsjednika Zorana Milanovića stigao srpski člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Nakon susreta s Milanovićem Dodik se u Banskim Dvorima sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem. Za RTL Danas Dodik je nakon sastanak izjavio kako mu je bilo zadovoljstvo imati priliku razgovarati s predsjednikom i premijerom Hrvatske.

“Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcionira BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Daytonski sporazum od strane međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, postoje tri suca Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najčešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH. Teme su bile i naša gospodarska suradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci”, nabrojao je Dodik za RTL Danas.

Na pitanje novinara hoće li se rušiti kuće Hrvata koje su na toj trasi, Dodik je izjavio kako nitko nema takvu namjeru. “To je davno, prije 25 godina tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju autoputa, vjerojatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice recimo u okolini Modriča mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru učiniti i na trasi koju planiramo graditi od Banja Luke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Nitko to ne radi namjerno”, kaže Dodik.

‘Mora se poštovati konstitutivnost naroda’

Kad je riječ o Daytonu Dodik je mišljenja kako je Hrvatska je sa Srbijom potpisala okvirni Sporazum, ali i “neka Alijina BiH koja nije bila verificirana ni priznata”. Dakle, kao takva Hrvatska se smatra i jest jamac Daytonskog sporazuma i u tom pogledu njezina je obveza i dužnost da se interesira i štiti slovo Sporazuma. Očigledno je da je mnogo stvari promijenjeno. Moram reći, prije svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH” kaže Dodik.

Tvrdi i kako je Milanović želio biti upoznat s načinom na koji Srbi vide rješenje tog problema. “Mislim da se prije svega mora poštivati konstitutivnost naroda i prava koja su stečena Daytonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, i da nitko ne može birati predstavnike – kao u slučaju gdje imamo da Bošnjaci biraju člana predstavništva Hrvata gospodina Komšića glasovima Bošnjaka i on provodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku. To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za povjerenje Hrvata i Srba u BiH”, smatra srpski član Predsjedništva BiH.

Kaže i da se primarno zalaže za mir, stabilnost i dogovor, ali da dogovora nema, a njega se tretira kao agresora. “Kad Sarajevo nešto govori, najčešće kaže: Srbi su agresori. Kako mogu ja koji sam rođen u Banja Luci biti agresor u Banja Luci. Moja politika je da se problemi riješe. 25 godina se hrabri jedan hibrid koji je neuspješan, hrani ga međunarodni faktor. Potrošio je ogroman novac na to, na pokušaj. Ono što ne funkcionira u BiH, nisu krivi lokalni politički faktori u BiH, nego međunarodni faktor koji je grubo upravljao BiH, koji je donosio zakone, mijenjao ustave, donosio pojedinačne odluke. Međunarodna zajednica je morala polučiti rezultat koji je održiv, ali on jednostavno nije održiv”, tvrdi Dodik.

‘Treba komunicirati’

Novinar RTL-a Josip Šarić Dodika je pitao i je li bez suradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH na što je on odgovorio da ne želi komentirati svog domaćina, ali da je “greška ne komunicirati.”

“Mislim da Vučić ima dobre namjere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi kroz povijest jesu imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Naprosto smo primorani surađivati, ja vjerujem da će to te komunikacije doći i treba do nje doći”, zaključio je Dodik.

Kritike na sastanak

Ostala dvojica članova Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku državnog vrha da prime vođu bosanskih Srba. “Nakon Lukašenka, Milanović je jedini predsjednik neke države koji je nasamo primio Dodika. To dovoljno govori i o jednom i drugom”, izjavio je Komšić u Sarajevu nastavljajući polemizirati o smislu i svrsi Dodikova posjeta Zagrebu

SDP-ov Domagoj Hajduković ranije je izjavio je kako ga čudi iznenadni i tajanstveni Dodikov dolazak. “Isto me tako čudi stav službenog Zagreba koji poziva Dodika u trenutku kada je jasno rekao da je za komadanje BiH i protiv teritorijalnog integriteta te zemlje što je za mene posve neprihvatljivo, rekao je Hajduković.

Nema revizije Daytona

Nakon sastanka priopćenjem se oglasio Ured predsjednika. U njemu ističu kako je susret s Dodikom samo početak politčkih konzultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susjedne države te da neće dopustiti reviziju Daytona.

“Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi”, stoji u priopćenju.

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Oglasili se i Banski dvori

Iz Vlade su pak priopćili da je glavna tema razgovora bila daljnji razvoj prometnog povezivanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica. “Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države”, stoji u prioćenju.

U nastavku dodaju kako je premijer istaknuo je važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine te da je na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

“Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih
migracija”, javili su iz Vlade.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
199 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program