Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dodik u intervjuu za španjolske novine: 'BiH je propali projekt isto kao i Jugoslavija, potrebno se civilizirano razdvojiti'

Dodik tvrdi da Srbi neće početi rat kako bi se odcijepili

08.05.2021., Kozarska Dubica, Bosna i Hercegovina - Na Spomen-podrucju Donja Gradina obiljezen je Dan sjecanja na zrtve ustaskih zlocina u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvecem stratistu Donjoj Gradini. Milorad Dodik, Aleksandar Vucic Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španjolske novine El Mundo da je “BiH propali projekt” i da je najbolje rješenje za tu državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvate “razdvoje na civiliziran način”.

“BiH neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, jako su nezadovoljni. Muslimani žele stvoriti unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod”, izjavio je Dodik (63).

‘Srbi neće početi rat kako bi se odcijepili’

“Naša politika nije usmjerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, temeljenoj na procjeni da BiH neće biti uspješna kao država. Bude li tako najbolje je razdvojiti se na civiliziran način”, dodao je.

Naglasio je kako Srbi neće početi rat “kako bi se odcijepili”, ali je ponovio je da je najbolje razdvojiti se “ako se ne može živjeti zajedno”.

Istaknuo je da Srbi “brane politički proces” prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu “besmislene”. Rekao je i kako BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice. “To je eksperiment stranaca”, naglasio je Dodik.

‘Schmidt nema pravo uvoditi zakon u BiH’

“Prvo što predlažem jest da stranci prestanu upravljati ovom zemljom jer je ona jedina kolonija koja trenutačno postoji u Europi. Neka nas puste pronaći konsenzus, ako je moguće”, izjavio je. Dodik smatra kako europski visoki predstavnik Christian Schmidt nema pravo uvoditi zakon u BiH.

“Na izborima prije tri godine sam osvojio najviše glasova, puno više nego dvojica mojih kolega iz Predsjedništva zajedno. I sada dođe taj Nijemac i kaže kako se budućnost BiH neće konstituirati s Dodikom. Što on misli, tko je on?”, rekao je.

“BiH je jedan propali projekt (…). BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvijek tu. BiH je sinonim za krizu”, zaključio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu