Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dok mu ljudi bježe iz Vukovara, gradonačelnik se bavi skupim ratnim spomenicima. Upravo gradi novo megalomansko čudo

Grad dobiva spomen obilježje na prvi srušeni zrakoplov JNA. Cijena bez PDV-a: 136.173,6 eura, ili milijun nekadašnjih kuna

FOTO: Vjekoslav Skledar/Pixsell

Na najprometnijoj vukovarskoj prometnici, uz kružni tok na raskrižju dvaju državnih cesta, one koja vodi prema Osijeku i druge prema Vinkovcima, ove će godine niknuti još jedan spomenik. Bit će izgrađeno spomen obilježje na prvi srušeni zrakoplov u Vukovaru tijekom Domovinskog rata. Time će se potvrditi javni pogovor kako Ivan Penava gradonačelnik Vukovara, saborski zastupnik i predsjednik Domovinskog pokreta, taj grad pretvara u grad spomenika.

Natječaj za najnoviji spomenik, na lokaciji četiri i pol kilometara zapadno od središta Vukovara, raspisan je i bit će zaključen za nekoliko dana, 1. veljače. Procijenjena vrijednost radova je 136.173,6 eura (u natječaju je naveden iznos od 1.026.000 kuna), bez PDV-a. Investitor je grad Vukovar koji je već imenovao glavnu projektanticu, Tatjanu Ostojić Danilović.

Zanimljiv opis spomenika

Na zelenoj površini, neznatno manjoj od 2000 kvadratnih metara, otprilike na mjestu gdje danas stoji velika pletena korpa, bit će izgrađen spomenik od armiranog betona, visok oko tri metra. U opisu projekta navedeno je kako će se ”iz ravni zida prelamati perforirana mrežasta ploha, s utkanim metalnim segmentima”, te kako će betonski zid biti ”u cijelosti obložen aluminijskim kompozitnim panelima”.

Pogled na lokaciju budućeg spomenika s prometnice
Telegram

Najzanimljiviji dio opisa budućeg spomenika kaže da će na betonski zid biti postavljen ekran ”poput prozora zrakoplova” na kojem će se ”izmjenjivati kadrovi Vukovara iz zraka”. Gledano ”iz ptičje perspektive”, doslovno smo prepisali iz projekta, ”može se iz cijele kompozicije pretpostaviti silueta zrakoplova od papira, slomljenog krila”.

Površina na kojoj će se nalaziti novi spomenik
Telegram

Do spomenika koji će, naravno, noću biti osvijetljen, vodit će uređene prilazne staze, bit će uređen ostatak zelene površine te izgrađeno asfaltirano parkiralište. Tako će Vukovar biti bogatiji za još jedan spomenik, a gradska blagajna tanja za milijun nekadašnjih kuna.

Osam spomenika na ulazima u grad

Samo nešto zapadnije, na Trpinjskoj cesti, prema Osijeku, uz spomen bistu poginulog zapovjednika Vukovara Blage Zadre, nalazi se renoviran tenk nekadašnje JNA, a u blizini, na ulazu u Vukovar, s ceste koja dolazi iz Osijeka, dočekat će vas šest metara visoka skulptura načinjena od čeličnih kocki crvene, bijele i plave boje i velikog slova V, te simbola križa, sve zajedno povezano nosivom konstrukcijom u obliku slova H. Takvih je još sedam, na svim ulazima u grad, a svaki je koštao oko 20.000 eura.

Ako Trpinjskom cestom krenete prema središtu grada, na velikom kružnom toku, koji nadomak Luke Vukovar premošćuje željezničku prugu, koči se visoki stup s imenima dvadesetak gradova prijatelja Vukovara. Koštao je nešto manje od 20 tisuća eura.

I multimedijski muzejski postav

Nekoliko stotina metara dalje, pak, na ulazu u Nacionalnu memorijalnu bolnicu “Dr. Juraj Njavro” postavljen je 185 centimetara visok i 500 kilograma težak kip isklesan iz bračkog kamena, nazvan Ruža hrvatska.

Otkriven je u studenom 2021. godine i spomen je na sve trudnice stradale u Domovinskom ratu. Podignut je u sjećanje na Ružicu Markobašić, trudnicu ubijenu u Vukovaru tijekom Domovinskog rata. Rad je to akademskog kipara Lovre Jakšića.

On je i autor spomenika u središtu Vukovara, posvećenog francuskom dragovoljcu Jean-Michel Nicolieru, ubijenom na Ovčari. U suterenu bolnice, pred kojim je spomenuta skulptura, nalazi se multimedijski muzejski postav koji prikazuje ratna zbivanja u bolnici tijekom jeseni 1991. godine.

Penava otkrio spomenik granati

Gradonačelnik Ivan Penava 2020. godine u vukovarskoj pješačkoj zoni otkrio je spomenik granati. Autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan u gradskoj četvrti Olajnica, premješten je u središte grada, obzidan ciglama i prekriven neprobojnom staklenom pločom, a njegovo podizanje stajalo je nevjerojatnih 53.000 eura. Na Mitnici, pak, jedan je od četiri spomenika žrtvama ubijenim na Ovčari s imenima 192 identificirane osobe, od ukupno 200 ekshumiranih iz tamošnje masovne grobnice.

Ondje, na Mitnici, u studenom prošle godine otkriveno je i spomen obilježje Kati Šoljić i četvorici njenih sinova poginulih u Domovinskom ratu. Bila je to ideja umirovljenog pukovnika Mirka Čondića, koju je prihvatio gradonačelnik Penava. Također, nadomak središta Vukovara, na ušću Vuke u Dunav, podignut je spomenik u čast svima koji su život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Riječ je o spomen-križu kipara Šime Vidulina, postavljenom u listopadu 1998. godine.

Spomenici su se podizali i prošle godine

Nešto dalje, na Trgu Matije Gupca, u rujnu 2020. godine podignut je brončani spomenik ”Otac i sin” u sjećanje na ubijenog zapovjednika Sajmišta Petra Kačića i njegovog 16-godišnjeg sina Igora, najmlađe žrtve Ovčare.

Prošle godine, pak, u kolovozu, na cesti prema Sotinu, kad prođete Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata (na kojem je brončano spomen-obilježje s vječnim plamenom, rad Đurđice Ostoje), kod skretanja za Ovčaru, postavljen je spomenik, rad amaterskog kipara Dubravka Duića. Nedaleko, na putu prema masovnoj grobnici je i Spomen dom Ovčara otvoren 2006. u jednom od hangara u kojem je počinjen ratni zločin.

Najskuplje obilježje je Vodotoranj

Svakako najpoznatije i najatraktivnije, ali i najskuplje obilježje u sjećanje na Domovinski rat u Vukovaru je Vodotoranj visok 50 metara, koji dominira panoramom tog grada. Rekonstrukcija je trajala tri godine i koštala 6,1 milijun eura.

“Žrtvu Vukovara i njezin značaj za Hrvatsku ne treba umanjivati, ali ovo što radi aktualna vukovarska vlast je odavno prešlo granice dobrog ukusa. Dok svakodnevno svjedočimo raznim poskupljenjima troškova života građana vezano za kojekakve paušale i fiksne troškove kojima gradske tvrtke u Vukovaru opravdavaju povećanje cijena usluga, a mladi nesmanjenim tempom napuštaju grad i odlaze u potragu za sigurnijom budućnošću, gradonačelnik i njegova ekipa osmišljavaju kako će izgraditi još više spomenika. Jedino što bi se moglo pohvaliti u radu vukovarskog gradonačelnika je bezobzirna manipulacija žrtvama u korist njegove političke promidžbe”, kaže Pavao Josić, predsjednik vukovarske podružnice Hoćemo pravedno.

Spomenik uguran u dvorište komunalnog poduzeća

No, u Vukovaru se nalazi još jedan, posve neobičan spomenik na još neuobičajenijem mjestu: u dvorištu gradske tvrtke Komunalac, čiji je glavni posao odvoženje smeća. Taj spomenik nije moguće vidjeti jer se nalazi zakovan u ogromnom drvenom sanduku. U njemu je brončana skulptura, spomenik palim borcima i žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata.

Spomenik je iz javnog prostora maknut nakon završetka mirne reintegracije Podunavlja i ponovne uspostave hrvatskoga ustavno-pravnog poretka na do tada okupiranom području. Nalazio se na prostoru ispred sadašnje zgrade Gradske uprave, tik do mjesta gdje danas stoji bista prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Spomenik NOB-u u konunalnom dvorištu Telegram

Pravnik u upravi vukovarskog Komunalca, u čijem se dvorištu nalazi maknuti partizanski spomenik rekao ja da se pisanim zahtjevom moramo obratiti upravi tvrtke koja će razmotriti našu molbu da fotografiramo brončanu skulpturu, sada nedostupnu očima javnosti. Uspjelo nam je, jedino, s vanjske strane ograde snimiti ogromni drveni sanduk u kojem se skulptura nalazi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više