Dok su tragali za tijelima ubijenih studenata, meksički su istražitelji otkrili 60 masovnih grobnica

Studenti su nestali u rujnu prošle godine kada ih je policija predala narkokartelu

ZADNJA IZMJENA: srp 27, 2015
Foto: AFP/AFP Photo

Potraga za tijelima 43 nestalih studenata u meksičkoj saveznoj državi Guerrero razotkrila je 60 masovnih grobnica s ostacima 129 tijela, javlja BBC.

Iz ureda državnog tužitelja izjavili su da posmrtni ostaci nisu povezani sa studentima koji su nestali u gradua Iguala. Masovne grobnice su pronađene tijekom istrage nestanka 43 studenta. Studenti su nestali nakon povratka s prosvjeda u rujnu prošle godine, pri prolasku kroz grad Iguala. Prema nepotvrđenim informacijama, gradonačelnik Iguale bio je zabrinut da će studenti ometati svečanost koju je organizirala njegova žena. Lokalna policija je zaustavila autobus koji je prevozio studente te ih predala kartelu Guerreros Unidos koji su ih ubili i spalili tijela.

Rat narkokartela

Prosvjedi protiv vlasti u državi Guerrero
Prosvjedi protiv vlasti u državi Guerrero AFP/AFP PHOTO

Pripadnici tog kartela priznali su ubojstva studenata i spaljivanje tijela, ali dosad je pronađeno tijelo samo jednog studenta čiji su posmrtni ostaci pronađeni na smetlištu. Nestanak tih studenata izazvao je masovne prosvjede u državi Guerrero, zbog, kako tvrde prosvjednici, nesposobnosti saveznih vlasti da spriječi nasilje kartela. Rat između kartela dosad je ubio više od 120.000 Meksikanaca, s tim da nitko ne zna točan broj ubijenih zato što mnoga ubojstva jednostavno ostanu neprijavljena.

Neki svjetski mediji tvrde da slučaj ukazuje na ogroman broj nestalih u meksičkim saveznim državama gdje je rašireno nasilje među kartelima. Brojka od 129 ostataka je vjerojatno i znatno veća zato što su to samo slučajevi kada su forenzičari bili poslani na teren.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program