Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Dok svijet pati zbog energetske krize, naftne kompanije zarađuju nezamislive svote. Najveća je lani imala dobit od 110 milijardi dolara

Najveća svjetska naftna kompanija objavila je kako je u 2021. imala neto dobit od 110 milijardi dolara

Saudi Aramco, najveća svjetska naftna kompanija u vlasništvu vlade Saudijske Arabije, objavila je kako je u 2021. imala neto dobit od 110 milijardi dolara – dvostruko više nego 2020. Usporedbe radi, to je zajednički BDP Hrvatske i Srbije u 2020. Hrvatski BDP iznosio je 55,97 milijardi dolara, a Srbije 52,96 milijardi. Takav nagli porast dobiti Saudi Aramca u 2021., u odnosu na 2020., posljedica je nekontroliranog rasta cijena nafte koja je s prosječnih 60 dolara po barelu skočila na 120 dolara pa barelu.

Dok cijeli svijet pati zbog eksplozije cijena nafte i plina, zbog čega je usporen rast globalnog BDP-a te je već došlo do osjetnog pada standarda građana, najveće svjetske naftne kompanije gomilaju ogromne profite. Samo u trećem tromjesečju 2021. 24 vodeće naftne i plinske tvrtke ostvarile su više od 74 milijarde dolara neto prihoda.

Od siječnja do rujna, neto prihod grupe, koja uključuje Exxon, Chevron, Shell i BP, iznosio je 174 milijarde dolara. Exxon je u trećem tromjesečju ostvario neto prihod od 6,75 milijardi dolara, što je najveća dobit od 2017., a prihodi su skočili za 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. BP, je u trećem tromjesečju ostvario 3,3 milijarde dolara dobiti.

Saudijska Arabija nije voljna povećati proizvodnju

Istovremeno cijene benzina i dizel goriva u većini država dosegnule su i do 2 eura po litri, a u SAD-u su dosegle sedmogodišnji maksimum. Zbog toga Amerikanci sada plaćaju galon goriva, (3,79 litara), 3,40 dolara za razliku od prošle godine kad su plaćali 2,10 dolara.

Saudi Aramco i konkurenti, uključujući Chevron, ExxonMobil i BP, imali su najviše koristi od globalnog gospodarskog oporavka i smanjene proizvodnje nafte pa je to gurnulo cijene nafte iznad 100 dolara po barelu.

Cijene su posebno počele rasti nakon ruske agresije na Ukrajinu te straha da bi, zbog embarga, s tržišta moglo nestati do 2,5 milijuna barela dnevno ruske sirove nafte i naftnih derivata. Dodatnu zabrinutost izaziva nevoljkost Saudijske Arabije i njenih saveznika u skupini OPEC+ da povećaju proizvodnju kako bi nadoknadili gubitak ruske nafte. I zato ne čudi kad je objavljeno da je Saudi Aramco ostvario dvostruku dobit u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da su i cijene nafte porasle sa 60 na 120 dolara.

‘Koriste napuhane cijene da se obogate preko mjere’

Analiza financijskih podataka 11 velikih naftnih kompanija pokazuje da su 2021. isplatili svojim dioničarima 36,5 milijardi dolara, dok ih je desetak otkupilo dionice u vrijednosti od 8 milijardi dolara. Premda su se naftne kompanije klele da će najveći dio dobiti uložiti u modernizaciju starih te pronalaženje novih izvora nafte, podaci pokazuju da to nije točno.

Američki nadzorni organ Accountable.US optužio je naftne i plinske tvrtke da ne pokazuju nikakvu volju za povećanje proizvodnje kako bi pomogle u smanjenju cijena naftnih derivata. Umjesto toga, navodi se u izvješću, “koriste napuhane cijene kako bi se bogatile preko svake mjere, dok američke obitelji, zbog pandemije covid-19 i rasta cijena nafte, duboko pate”.

Kyle Herrig, predsjednik Accountable.US, objasnio je da Amerikanci ne moraju ići daleko da bi pronašli krivce zbog svoje boli benzinskim postajama. “Dovoljno je vidjeti kako menadžeri bogatih naftnih i plinskih kompanija trpaju u svoje džepove milijune dolara pa im zbog toga, unatoč rapidnog gomilanja bogatstva, nije ni na kraj pameti sniziti cijene nafte i plina.”

Šef Aramcoa obećaje ulaganja u nova nalazišta

Unatoč nevjerojatnom profitu, izvršni direktor Saudi Aramcoa, Amin Nasser zabrinuto upozorava da neizvjesnost zbog različitih makroekonomskih i geopolitičkih čimbenika i dalje postoji. To mu je alibi i objašnjenje za goleme zarade.

No, obećao je da će Aramco “uložiti dobit u nova nalazišta kako bi u budućnosti mogao podmiriti rastuću dugoročnu potražnju za pouzdanom, pristupačnom i sve sigurnijom i održivijom energijom”.

Nasser je istaknuo da su godine nedovoljnog ulaganja u naftnu i plinsku industriju ugrozile globalnu energetsku sigurnost te da će biti potrebna znatna ulaganja kako bi se zaustavio globalni pad proizvodnje nafte za oko 7 posto godišnje. Saudi Aramco povećat će svoj maksimalni proizvodni kapacitet s 12 milijuna na 13 milijuna barela dnevno do 2027. godine.

Rijad odbacuje odgovornost za nestašice

Uz sve druge probleme oko proizvodnje nafte, pobunjeni Huti iz Jemena su raketama i dronovima gađali energetska postrojenja u kraljevstvu. Jedan od udara pogodio je distribucijski centar Saudi Aramco u Jeddahu te je izazvao golemi požar u skladištu.

Zbog toga je Saudijska Arabija odmah objavila da se neće smatrati odgovornom za nestašice na globalnom energetskom tržištu te je upozorila SAD da snose dio krivice jer su Hute skinuli s popisa terorističkih organizacija.

Rijad je za napade optužio Iran koji opskrbljuje Hute projektilima i dronovima. To može, upozorili su, “utjecati na proizvodne kapacitete kraljevstva i njegovu sposobnost da ispuni svoje obveze”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više