Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Dok Trump zabavlja svijet planom kako srediti Ruse, zgodno je prisjetiti se pisma kojim je nježno laskao Putinu

'Kao što ste vjerojatno čuli, ja sam Vaš veliki obožavatelj'

Bivši američki predsjednik Donald Trump dosjetio se kako pomoći Ukrajini, a pritom ne izložiti SAD opasnosti od ruske nuklearne odmazde. “Uzmemo naše avione F-22, stavimo kinesku zastavu na njih i onda izbombardiramo Rusiju do iznemoglosti. Onda kažemo, to su napravili Kinezi, pa sjednemo i gledamo kako se Rusi i Kinezi međusobno bore”, predložio je Trump na jednom sastanku s donatorima.

Trumpov plan ubrzo je dospio na Twitter gdje je izazvao veliko oduševljenje. Nije trebalo dugo da netko iskopa nježno pismo koje je bivši američki predsjednik svojedobno poslao ruskom diktatoru Vladimiru Putinu. Javnost je za njega doznala kada je senatski odbor objavio više pisama kao dio svog izvješća o ruskim nastojanjima da se utječe na američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Među pismima je bilo i ono iz 2007. kojim je Trump čestitao Putinu na proglašenju za osobu godine časopisa Time. “Čestitam na proglašenju, definitivno to zaslužujete”, pisao je Trump, koji je pismo zaključio na posebno sladak način: ‘Kao što ste vjerojatno čuli, vaš sam veliki obožavatelj! Čuvajte se.”

Zakašnjela osuda agresije

Inače, bivši predsjednik Trump osudio je rusku agresiju na Ukrajinu tek nekoliko dana nakon početak invazije. To je učinio na prilično osebujan način, ne propustivši dodati da je Putin iskoristio Bidenovu “slabost” da napadne Ukrajinu.

Također je povezao invaziju s predsjedničkim izborima u SAD-u 2020., svojom fiksacijom, ponovno tvrdeći da je Biden pobijedio zahvaljujući prijevari. Ipak, izrazio je empatiju prema Ukrajincima i pohvalio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga.