Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Dokaze protiv stečajne upraviteljice pravosuđe je imalo još na početku prošle godine. Zašto tada nije uhićena?

Analizirali smo detalje iz sudskog procesa koji je vodila uhićena Iva Petanjek u kojem se jasno vidi da je kršila zakon

17.02.2021., Zagreb - Zgrada Trgovackog suda u Zagrebu.
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Telegram je u posjedu nepravomoćne presude iz koje proizlazi da je hrvatsko pravosuđe još u siječnju 2020., dakle prije više od godinu dana, imalo dokaz da je stečajna upraviteljica Iva Petanjek upletena u malverzacije s novcem stečajnih dužnika.

U velikoj prošlotjednoj akciji USKOK-a i policije Iva Petanjek uhićena je zajedno sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelom Kovačićem, te još 11 ljudi upletenih u stečajni kriminal. Sumnja se da su preko lažnih faktura i potpuno neosnovano isplaćivali novac tvrtki čije su stečajeve vodili. Izvukli su, navodi USKOK, oko 30 milijuna kuna.

Sada smo doznali da se za te muljaže znalo puno ranije nego što je započeta akcija protiv osumnjičene stečajne upraviteljice.

Posudila novce dečku za hotel u Vodicama

Naime, dio nezakonito izvučenog novca Iva Petanjek je, prema sumnjama istražitelja, uložila u nekretnine, dok je dio trošila za vlastite potrebe. Već smo pisali da USKOK tvrdi da je ukupno 4,3 milijuna kuna dala i svom bivšem partneru Darku Marijanoviću, odnosno njegovim dvjema tvrtkama Liquidus nekretnine i Liquidus projekti. Rekla je da je ta sredstva uložila u njegov hotelijerski biznis.

O čemu se točno radilo doznali smo iz presude Trgovačkog suda u Zagrebu u koju smo dobili uvid. Na tom sudu, koji dakle sada potresa ogroman skandal, stečajna upraviteljica je protiv firme bivšeg dečka pokrenula parnicu i tražila povrat ukupno 1,25 milijuna kuna.

Navela je da mu je 800 tisuća posudila za projekt hotela u Vodicama, dok je s 450 tisuća kuna zatvorila njegov dug prema tvrtki Tempo u stečaju. Upravo ta pozajmica je nezakonita, a Iva Petanjek sama ju je spominjala već u siječnju 2020. godine.

Novac iz stečaja ne smije se posuđivati

Stečajni i pravni stručnjaci s kojima smo tijekom dana razgovarali ukazuju da je iz te tužbe koju je Iva Petanjek podnijela u siječnju 2020. trebalo biti jasno da se u pozadini ovih posudbi kriju moguće malverzacije. Naime, tvrtke u stečaju ne mogu posuđivati svoja novčana sredstva jer se ona koriste za podmirenje dugovanja stečajnog dužnika prema vjerovnicima.

Na to ukazuje i USKOK u rješenju kojim je otvorena istraga protiv Ive Petanjek i ostalih. Podsjeća da je još 2007. Visoki trgovački sud RH donio obvezujuću uputu svim stečajnim sucima trgovačkih sudova u kojoj je, među ostalim, navedeno i to da stečajni dužnici ne mogu posuđivati novac. Osim trgovačkim sudovima ta je uputa dostavljena i Vrhovnom sudu RH, Ministarstvu pravosuđa, Hrvatskoj udruzi stečajnih upravitelja, Državnom odvjetništvu RH, a objavljena je i na web stranci Visokog trgovačkog suda.

Što piše u uputi Visokog trgovačkog suda?

U njoj se navodi da je “neprihvatljivo trošenje sredstava stečajne mase na način koji nema svoje pravno ili ekonomsko opravdanje”.

“Stečajni upravitelj je dužan poslove stečajnog dužnika voditi s pažnjom dobrog gospodarstvenika, a stečajni sudac njegov rad nadzirati”, stoji u uputi.

Još se naglašava da je svrha stečajnog postupka namirenje vjerovnika, a ne prekomjerna zarada bilo kojeg od njegovih sudionika. Zabranjene su i protuzakonite pozajmice bilo koje vrste jednog stečajnog dužnika drugom ili bilo kome trećem. Ta je uputa, kako se navodi u njezinom uvodu, i donijeta zbog brojnih nepravilnosti u stečajnim postupcima.

Kako je kolao novac iz Tempa prema hotelu?

Evo zašto je bitna ta uputa za ovaj najnoviji slučaj i zašto ukazuje da se puno ranije moglo raskrinkati stečajnu upraviteljicu. Prema kronologiji koja proizlazi iz dostupne dokumentacije, nju je sudac Kovačić u lipnju 2018. imenovao stečajnom upraviteljicom Tempa d.d. u stečaju.

Uz tužbu protiv Marijanovića Iva Petanjek tijekom parnice koja se, što je posebno bitno, vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu, prilaže bankovne izvode kako bi potvrdila da je Tempo d.d. u stečaju 3. srpnja 2018. Marijanovićevoj firmi uplatio 300.000 kuna, dok je 31. listopada 2018. Liquidus projektima uplaćeno još 150.000 kuna.

Nakon što su, prema sumnjama USKOK-a, sudac i stečajna upraviteljica iz Tempa izvukli nešto više od 3,5 milijuna kuna, u prosincu 2019. zbog nedostatne stečajne mase zaključuju stečaj.

Dokazi se nalaze u sudskom spisu, ali…

Nakon prekida veze s Marijanovićem Iva Petanjek protiv njega podnosi tužbu. U njoj u siječnju 2020. piše da od Liquidus projekata traži da joj vrate novac kojeg je pak toj tvrtki posudio Tempo d.d. u stečaju.

U tužbi dalje navodi da je njezina firma taj Marijanovićev dug podmirila, pa sada želi natrag svoj novac. Tvrdi da je Marijanovića o preuzimanju duga i obavijestila 31. svibnja 2019. godine.

Dakle, iz dostupnih podataka proizlazi da je u trenutku podnošenja tužbe, u siječnju 2020., bilo očito da je stečajna upraviteljica nezakonito posudila novac stečajnog dužnika drugoj tvrtki, odnosno da su sredstva iz Tempa d.d. u stečaju suprotno zakonu pozajmljena Liquidus projektima.

Zašto sud nije reagirao na kršenje zakona?

Na detalj koji je jasno naveden u spisu Trgovčkog suda u Zagrebu u onom času nitko se očito ne obazire. Tako barem proizlazi iz za sada dostupnih informacija. Marijanović se ne pojavljuje na sudu, već samo njegov odvjetnik negira da se radilo o pozajmici. Ne objašnjava, međutim, zašto je novac iz tvrtke Tempo u stečaju završio na računu Liquidus projekata.

U konačnici, kako smo već javljali, Trgovački sud u Zagrebu donosi nepravomoćnu presudu prema kojoj Marijanović mora tvrtki stečajne upraviteljice Petanjek vratiti 1,25 milijuna kuna. Nakon žalbe konačnu odluku će donijeti Visoki trgovački sud RH. USKOK-ova istraga, pak, još je na početku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više